Podcast: HAS-studenten bezoeken Deense boeren

Dertig tweedejaars studenten van HAS Den Bosch maakten in april een studiereis van een week door Denemarken. Nieuwe Oogst-redacteur John Lamers reisde mee en besprak met de studenten tijdens de toer hun indrukken en ervaringen.

Het eerste bezoek werd in Duitsland afgelegd bij het melkveebedrijf van Christian Cordes in Kragstedt, dat ligt in de buurt van de Deense grens. Cordes probeert zijn bedrijf steeds te optimaliseren. Bij de melkkoeien betekent dit niet alleen een hoge melkproductie, maar ook een lange levensduur. Als tweede tak heeft hij twee biogasinstallaties.


Twaalf melkrobots melken bij Lars Kristoffersen in Orbaek zijn achthonderd koeien. Gerard Doldersum uit Praesto koos juist voor een 60-stands draaimelkstal om zijn achthonderd koeien te melken. Kristoffersen vindt dat aantal koeien voorlopig wel genoeg en wil eerst de verhouding tussen de veestapel en het land optimaliseren. Doldersum heeft nog wel groeiplannen voor zijn veestapel.


De groep studenten bezocht daarnaast onder andere het bedrijf van Åge Lauritzen in Bramming. Met zijn duizend DanBred-zeugen produceert hij gemiddeld veertig biggen per zeug per jaar. De Deen houdt verder nog speenbiggen en vleesvarkens en heeft tenslotte ook 650 hectare akkerbouw.Goed overleg met zijn medewerkers vindt Lauritzen belangrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer