Op de Pig Farm krijgen kraamzeugen automatisch voer

De dragende en kraamzeugen op de Denkavit Pig Farm worden automatisch gevoerd en de dragende zeugen worden dagelijks gewogen. De internationaal actieve varkenshouders van de European Pig Producers konden dat met eigen ogen zien.

Op+de+Pig+Farm+krijgen+kraamzeugen+automatisch+voer
© Ruben Meijerink

De varkenshouders kijken vanuit de bezoekersruimte naar de vrijlopende kraamzeugen. Denkavit ontving de gasten zowel op hun onderzoeksbedrijf met zeugen en biggen, waar ze veel onderzoek doen naar jongdiervoeders, als op het onderzoeksbedrijf met vleeskalveren.

Bij de zeugen vertelde specialist Ton van den Akker van Nedap wat de voordelen zijn van het automatisch wegen en voeren. 'Zonder arbeid genereer je veel data die zijn te benutten voor individuele aandacht per zeug en het managen per dier.'


Inschatten op het oog

Zeugen horen tijdens hun dracht zo'n 70 kilo te groeien, vervolgt Van den Akker. 'Met het dagelijks wegen is dat prima te volgen, dat lukt niet met inschatten van het gewicht op het oog. Dan zit je er zomaar 20 kilo naast en is een zeug op moment van werpen te licht of te zwaar.'

Op basis van de wekelijkse gewichtsontwikkeling kan de voeding van de dragende zeugen in het voerstation automatisch worden aangepast en is een optimale ontwikkeling te waarborgen. Samen met het automatisch voeren in het kraamhok zorgt dit voor meer gespeende biggen per zeug, terwijl de zeugen bij spenen toch een betere conditie hebben. Het komt de levensduur van de zeugen ten goede en betekent efficiënter omgaan met voer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer