LTO: berichtgeving emissiearme stal roept meer vragen op

De technische briefing van het RIVM over de gecorrigeerde top-100 van ammoniakuitstoters en de berichtgeving van de NOS hierover roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden geven. 'Met verdere schade voor het draagvlak en vertrouwen in het stikstofdossier tot gevolg', stelt LTO Nederland in een reactie.

LTO%3A+berichtgeving+emissiearme+stal+roept+meer+vragen+op
© Persbureau Noordoost

Zo wordt volgens LTO in de berichtgeving gesuggereerd dat er structureel veel meer uitstoot plaatsvindt dan waar sinds jaar en dag in de normen van emissiearme stallen, emissieregistratie, de stikstofmodellen en de vergunningssystematiek rekening mee wordt gehouden. 'Een suggestie die eenduidig ontkracht hoort te worden door de betrokken partijen: RIVM, Wageningen University & Research en het ministerie van LNV.'Als boer vertrouw je er volgens LTO op dat een wetenschappelijk onderzocht en door de overheid goedgekeurd stalsysteem binnen de getelde marges functioneert en de verwachte rechtszekerheid biedt. 'Gezien de grote onzekerheid waar mensen in zitten en de aanstaande overheidsinvestering van 25 miljard euro, is een robuust stelsel een vereiste.'


LTO laat weten bezorgd te zijn dat 'bewezen innovatie – van duurzame stallen tot anders bemesten en meer weidegang – volledig vastloopt in het juridische moeras van het stikstofdossier. Daar zijn boeren en natuur de dupe van. Dat zal de overheid dus moeten oplossen.'
Technische briefing

Een technische briefing vond afgelopen woensdag in de Tweede Kamer plaats. Hierin gaf het RIVM tekst en uitleg over de top 100-lijsten met stikstof- en ammoniakuitstotende bedrijven. Hierover ontstond tot twee keer toe ophef. Genoemde emissiegegevens bleken niet te kloppen en gemeenten herkenden zich niet in het geschetste beeld. Het RIVM zegt hierover dat het klopt dat de gegevens in de lijst niet altijd overeenkomen met die in vergunningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer