Wetenschapper Nabuurs: 'Landbouw kan broeikasgasneutraal'

De sector landbouw en landgebruik staat aan de lat om op wereldniveau als eerste broeikasgasneutraal te worden. Deze sector zal duurzaam moeten worden geïntensiveerd, ontbossing moet worden gestopt en er moet meer gebruik worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Wetenschapper+Nabuurs%3A+%27Landbouw+kan+broeikasgasneutraal%27
© ANP

Dat is een van de conclusies in het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over mitigatie. Hierin wordt ingegaan op mogelijke oplossingen voor klimaatverandering.

De Wageningse wetenschapper Gert-Jan Nabuurs is de hoofdauteur van het hoofdstuk 'landgebruik en landbouw' in dit rapport. Volgens hem neemt de spanning op het klimaatdossier toe. 'Het probleem wordt steeds urgenter. Willen we de temperatuurstijging op anderhalve graad houden, dan moeten we in 2030 50 procent minder broeikasgassen uitstoten terwijl de emissies nog toenemen.'


Geen mediahype

Nabuurs benadrukt dat het IPCC-rapport geen korte mediahype is. De basis van het beleid voor de komende vijf tot zes jaar moet worden gericht op klimaatverandering. Volgens hem leidt dat er niet toe dat sectoren de nek worden omgedraaid, maar ondersteunt dit de landbouw juist. 'Want we hebben ook nog een voedselopgave.'

Het probleem wordt steeds urgenter en de emissies nemen nog toe

Gert-Jan Nabuurs, wetenschapper Wageningen University & Research

Het is noodzakelijk om in ontwikkelingslanden de landbouw duurzaam te intensiveren, stelt Nabuurs. 'Daar liggen enorme oppervlakken die nu nog extensief worden gebruikt. Dat hoeft geen doembeeld op te roepen van eindeloze plantages, je kunt ook denken aan een combinatie met agroforestry.'


22 maatregelen

In totaal staan er 22 maatregelen in het landbouwhoofdstuk van het IPCC-rapport. Deze kunnen als leidraad dienen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verminderen van de uitstoot van methaan en lachgas, het tegengaan van voedselverspilling en tegelijkertijd het vergroten van de CO2-vastlegging door bijvoorbeeld bosherstel, veenherstel en het gebruik van houtproducten. Ook moet meer gebruik worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Nabuurs: 'Als je die maatregelen wereldwijd invoert, is het mogelijk om de emissies flink te verminderen en tegelijkertijd de CO2-vastlegging te versterken. Deze sector staat aan de lat om als eerste broeikasgasneutraal te worden. En dan heb ik het over wereldniveau. Per land zal dat erg verschillen.'

Volgens Nabuurs zijn er in de Europese Unie al veel stappen gezet, maar op wereldschaal nog onvoldoende. Ook blijft de wereldbevolking toenemen. 'Dat maakt dit tot een complex vraagstuk. Eentje waar we nu echt mee aan de slag moeten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer