Aanscherping Europees emissiebeleid

De Europese Commissie wil de richtlijn voor industriële emissies aanscherpen. In de voorstellen komen ook intensieve veehouderijen onder de strengere normen te vallen.

Aanscherping+Europees+emissiebeleid
© Europese Unie

De revisie van de Richtlijn industriële emissies (EID) gaat gelden voor vijftigduizend Europese industriële installaties en 13 procent van alle veehouderijen in de Europese Unie (EU), meldt de Europese Commissie. De aanscherping moet leiden tot uitbanning van luchtvervuiling en een klimaatneutrale economie in 2050.

Volgens de commissie zal door de nieuwe regelgeving, die in 2027 moet ingaan, de innovatie rondom staltechnieken versnellen. Het maakt van Europa een voorloper op het gebied van emissiereductie.


Geleidelijke overgang

Volgens de nieuwe regels gaan de grootste rundvee-, varkens- en pluimveehouderijen geleidelijk onder de nieuwe regelgeving vallen. Samen zijn de bedrijven goed voor 60 procent van de uitstoot van ammoniak en 43 procent van methaan in de EU. De voordelen voor de volksgezondheid na invoering van de regels worden geschat op meer dan 5,5 miljard euro per jaar.

Onder meer in Nederland zijn en worden de emissieregels voor de veehouderij al strenger. De aanscherping van de EID moet daarom ook zorgen voor een gelijk speelveld voor veehouders binnen de EU.


Felle kritiek

Copa-Cogeca heeft de plannen fel bekritiseerd. De Europese boerenkoepel acht de voorstellen niet in lijn met de voedselonafhankelijkheid die door EU-politici wordt bepleit sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

De voorstellen komen uit de koker van de Eurocommissarissen Virginijus Sinkevicius (milieu) en Frans Timmermans (klimaat). Volgens laatstgenoemde mogen economische activiteiten in 2050 niet meer ten koste gaan van het milieu en de lucht- en waterkwaliteit.

'Door het Europese kader voor industriële emissies nu te moderniseren, is er zekerheid over toekomstige regels om langetermijninvesteringen te sturen, de onafhankelijkheid van Europa op het gebied van energie en hulpbronnen te vergroten en innovatie aan te moedigen', aldus Timmermans.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer