Rabobank: structurele rentekorting duurzame melkveehouder

Rabobank geeft melkveehouders die duurzaam ondernemen 0,2 procent rentekorting. Daarmee wil de bank ondernemers steunen bij de verduurzaming van hun bedrijf. Streven van Rabobank is om de korting in de loop van dit jaar ook mogelijk te maken voor andere landbouwsectoren.

Rabobank%3A+structurele+rentekorting+duurzame+melkveehouder
© Twan Wiermans

Ruim vijfhonderd melkveehouders met de hoogste duurzaamheidsscore en een Rabobank-financiering van meer dan 1 miljoen euro kregen sinds de zomer van 2021 een rentekorting. Klanten haalden die duurzaamheidsscore door bijvoorbeeld groene energie op te wekken, te kiezen voor weidegang en/of bijvoorbeeld aan natuur- en landschapsbeheer te doen. Melkveehouders kregen de korting bij een renteherziening, herfinanciering of nieuwe financiering.

De duurzaamheidsscore werd vastgesteld aan de hand van een matrix die samen met de accountmanager werd ingevuld. Nog voor de zomer wil Rabobank dat proces digitaliseren. 'We volgen de marktstandaard en sluiten aan op de data uit de Kringloopwijzer. Via het Joindata-platform kunnen de data worden gedeeld met de bank. De rentekorting wordt vervolgens automatisch toegekend', licht een woordvoerder van Rabobank toe.


Duurzaamheidsscore

Rabobank wil de korting ook mogelijk maken voor bedrijven met een duurzaamheidsscore A in andere landbouwsectoren, zoals de varkenshouderij, pluimveehouderij, akkerbouw en tuinbouw. En voor agrarische ondernemers met een financiering van minder dan 1 miljoen euro. De duurzaamheidscriteria waaraan de bedrijven moeten voldoen, worden nog vastgesteld.

Rabobank-themamanager Duurzaamheid Food & Agri Jeen Nijboer is blij met de succesvolle pilot die loopt vanaf vorig jaar zomer. 'Klanten reageren er heel positief op. Met de rentekorting geeft Rabobank ondernemers een extra steuntje in de rug om verduurzaming mogelijk te maken.'


Kortingen stapelen

Nijboer constateert echter ook dat alleen de rentekorting de verduurzaming voor agrarisch ondernemers niet lonend maakt. 'Daarom is het voor klanten ook mogelijk om kortingen te stapelen, bijvoorbeeld met die van een Impactlening of Groenlening. Het is natuurlijk heel goed als andere organisaties, bedrijven en overheden ook korting geven aan koplopers. Zo moet verduurzaming echt gaan lonen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer