RaboResearch: Europese markt avocado's enorm gegroeid

Avocado's worden steeds populairder in Europa. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten de meeste avocado's in, maar ook de Europese markt voor de vruchtgroente is enorm gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van RaboResearch.

RaboResearch%3A+Europese+markt+avocado%27s+enorm+gegroeid
© Dirk Hol

Gemiddeld wordt in Europa 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese markt voor avocado's de afgelopen tien jaar enorm is gegroeid. 'In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk groeide de markt gemiddeld meer dan 12 procent per jaar', weet Cindy van Rijswijck als specialist Food & Agri bij RaboResearch.

Volgens haar is er nog steeds ruimte voor groei, al denkt ze wel dat die groei iets langzamer zal gaan. 'We verwachten dat de EU uit meer verschillende landen avocado's gaat inkopen. Peru is verreweg de grootste leverancier van deze vruchtgroente, maar kleine leveranciers als Colombia en Mexico zijn bezig aan een opmars in Europa.'


861.000 ton

In het rapport van de Rabobank komt naar voren dat de totale avocadomarkt van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) naar schatting 861.000 ton bedraagt. De belangrijkste markten daarin zijn Frankrijk, Duitsland en het VK. Verder blijkt dat ook de Noord-Amerikaanse markt zich alsmaar verder uitbreidt. De Verenigde Staten (VS) zijn goed voor bijna 40 procent van de wereldwijde invoer van avocado.

In het Amerikaanse land worden gemiddeld bijna drie keer zoveel avocado's gegeten dan in Europa. Ondanks het feit dat er elk jaar meer avocado's zijn te krijgen, bleven de prijzen in de VS hoog. Vooral begin 2022 waren de prijzen extreem hoog. Dat had te maken met problemen met de aanvoer vanuit Mexico, waarmee de VS een handelsgeschil had.


Prijsdaling

Rabobank verwacht dat de prijs in de loop van 2022 weer daalt, nu het probleem tussen beide landen is opgelost. Overigens blijft ook de uitvoer van Zuid-Amerikaanse avocado's groeien. Na Mexico is Zuid-Amerika de belangrijkste aanbieder van de vruchtgroente.

Belangrijke producerende landen in dat continent zijn verder Peru, Chili en Colombia. Rabobank voorspelt dat de hoeveelheid avocado's die deze drie landen produceren, blijft stijgen. Daarnaast verwacht de bank dat de aanbieders in 2022 op zoek gaan naar nieuwe markten, omdat er meer avocado's worden geproduceerd.


Europa

Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste Zuid-Amerikaanse avocado's terechtkomen in Europa. Peru voerde in 2021 al meer uit naar Aziatische markten, onder meer richting Zuid-Korea (+175 procent), Thailand (+84 procent), China/Hong Kong (+74 procent) en Japan (+53 procent).

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer