'PlanetProof sterker dan een gele olifant?'

Er was te weinig vocht. Daardoor groeide er te weinig gras, gaven de koeien minder melk en kwam bij Jumbo het zuivelschap leeg te staan.

%27PlanetProof+sterker+dan+een+gele+olifant%3F%27
© Léonie Vaarhorst

Iedereen voelt natuurlijk op zijn klompen aan dat er problemen zijn met de onderhandelingen over een nieuw leveringscontract. Jumbo wilde blijkbaar niet genoeg bewegen in relatie tot de sterk gestegen zuivelprijzen. FrieslandCampina heeft een daad gesteld door de levering op te schorten. Vervolgens moest Jumbo een smoes verzinnen waarom het zuivelschap leegstaat. Dat hebben ze met zo'n hilarische onnozelheid gedaan dat ze de landelijke pers hebben gehaald.

Opvallend in deze is dat de opstelling van FrieslandCampina veel krachtdadiger is dan wij van vroegere jaren gewend waren. Zomaar even de levering opschorten was vroeger ondenkbaar. Mijn inschatting is dat dit alles te maken heeft met PlanetProof. Vrijwel alle verse zuivel wordt tegenwoordig onder het PlanetProof-label geleverd. Zowel het Campina-merk als de huismerken van de supermarkten worden onder dit label geleverd. Maar PlanetProof wordt alleen in Nederland geproduceerd. Daardoor zijn de supermarkten gebonden aan Nederlandse producenten.

Toen er nog geen PlanetProof bestond, was het moeilijk om de levering op te schorten. De supermarkten konden de pakken van het huismerk eenvoudig in het buitenland laten vullen. Het enige wat met een leveringsstop werd bereikt, was dat het Campina-merk niet meer in het schap stond, maar dat het zuivelschap volledig was gevuld met pakken huismerk, gevuld in het buitenland.

Opvallend in deze is dat de opstelling van FrieslandCampina veel krachtdadiger is dan wij van vroegere jaren gewend waren

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Nu alles onder PlanetProof-label wordt verkocht, is de situatie gekanteld. Supermarkten zijn nu gebonden aan Nederlandse producenten wat FrieslandCampina een veel sterkere onderhandelingspositie geeft. Het voordeel van PlanetProof is dan niet alleen die 2 cent toeslag die erover wordt betaald, maar de betere marges die over de gehele levering kan worden bedongen dankzij de sterkere onderhandelingspositie.

Hoe groot het voordeel is van de betere onderhandelingspositie is moeilijk in te schatten. Zal het voordeel de helft van de toeslag zijn, net zo groot als de toeslag of zelfs meer zijn dan de toeslag? Ik weet het niet. Wat wel zeker is, is dat dit voordeel via de prestatietoeslag bij alle leden van FrieslandCampina terechtkomt. Daarmee levert PlanetProof niet alleen de deelnemende boeren extra melkgeld op, maar alle leden van FrieslandCampina hebben er voordeel van.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer