'Beeld vormen of beleid voeren'

'De hele ganse dag nepnieuws ontkrachten', zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) op Twitter. Dit nepnieuws ontstaat vooral door misleidende moties in de Tweede Kamer die beleidsmatig overbodig of voorbarig zijn. Ze worden niet ingediend om iets bij te dragen aan beleid, maar slechts om een bepaald beeld te wekken bij de achterban.

%27Beeld+vormen+of+beleid+voeren%27
© Léonie Vaarhorst

Dit keer ging het over de motie van Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) om halvering van de veestapel niet meer als optie te zien om het klimaat te verbeteren.

Nu wil het geval dat het op dit moment ook helemaal geen optie is. D66 heeft weleens wat getoeterd, maar dat betekent niet dat dit een optie is in beleid dat wordt ontwikkeld door het kabinet. Deze motie is dus een zinloze motie die slechts is ingediend voor de beeldvorming.

Arjen Lubach heeft in Zondag met Lubach eens aandacht besteed aan moties die niets toevoegen aan beleid, maar slechts worden ingediend voor de beeldvorming. Hij heeft daar de mooie naam 'zelfpro-motie' voor uitgevonden. De stemuitslag van ingediende 'zelfpro-moties' worden intensief gedeeld op sociale media om te laten zien hoe slecht andere partijen het met u voorhebben. In werkelijkheid hebben andere partijen tegen gestemd omdat de motie voorbarig of overbodig was, wat de achterban niet in de gaten heeft.

De formatie zit al een halfjaar vast, niet op beleidsmatige inhoud, maar vanwege angst voor ongewenste beeldvorming

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Het lijkt wel alsof het tegenwoordig in de politiek alleen nog maar gaat om beeldvorming. De formatie zit al een halfjaar vast, niet op beleidsmatige inhoud, maar vanwege angst voor ongewenste beeldvorming.

Zo willen PvdA en GroenLinks alleen samen deelnemen aan een kabinet om te voorkomen dat een van hen niet links genoeg lijkt als die alleen zou deelnemen. CDA wil juist niet deelnemen in een kabinet waar zowel PvdA als GroenLinks deel van uitmaakt omdat dan het beeld zou kunnen ontstaan dat zij te links zijn. D66 wil liever zonder christelijke partijen omdat anders het beeld zou kunnen ontstaan dat ze niet progressief genoeg zijn op de ethische vraagstukken.

Iedereen is bezig met beeld en aan beleid komen ze niet toe. Al die beleidsmatig inhoudsloze beeldvorming zet de deur open voor nepnieuws waar Boswijk een flink deel van zijn tijd aan kwijt is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer