'Waarvoor bestaat FromFarmers?'

Uit nieuwsgierigheid ging ik een paar maanden geleden naar de bijeenkomst van FromFarmers. Niet nieuwsgierig naar FromFarmers, maar naar de locatie waar de bijeenkomst gehouden werd. Dat was namelijk een hangar van vliegveld Twente. Ik woon daar dicht in de buurt en ben daar talloze keren voorbijgekomen.

%27Waarvoor+bestaat+FromFarmers%3F%27
© Léonie Vaarhorst

Vliegveld Twente ligt voor een groot gedeelte verscholen tussen bossen en had daardoor altijd iets geheimzinnigs. Twintig jaar geleden werd het vliegveld voor defensie overbodig en werd het opgeheven als militaire basis. Een van de hangars wordt tegenwoordig gebruikt voor festiviteiten en bijeenkomsten. Zo ook de bijeenkomst van FromFarmers, wat mij de gelegenheid bood om eens een keer achter de bossen bij de hangars te kijken.

Tijdens de bijeenkomst werd mijn al langer bestaande twijfel over het bestaan van Fromfarmers bevestigd. Waarvoor bestaat een coöperatie die geen andere activiteit heeft dan het bezit van een klein minderheidsaandeel in een beursgenoteerd bedrijf?

Jaren geleden zat coöperatie Dumeco in eenzelfde situatie met een klein minderheidsaandeel in Dumeco NV; het huidige Vion. Het bestuur van coöperatie Dumeco besefte dat haar bestaan geen reëel boerenbelang diende en heeft de coöperatie opgeheven.

Het lijkt erop dat FromFarmers niet het belang van de boeren dient, maar het commerciële belang van ForFarmers NV

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Het lijkt erop dat FromFarmers niet het belang van de boeren dient, maar het commerciële belang van ForFarmers NV. Dat gebeurt door te fungeren als coöperatief vijgenblad, wat bijdraagt aan klantenbinding. Bij het beursgenoteerde ForFarmers NV staat inmiddels niet meer het belang van de boer voorop, maar het belang van de aandeelhouders. Dat hebben we onlangs nog weer gezien.

Toen Farmers Defence Force een hetze begon tegen netwerk AgriNL knepen ForFarmers NV en De Heus er meteen tussenuit. Coöperatie FromFarmers speelde hierbij geen enkele rol. Zij kan alleen vanaf een afstand toekijken wat binnen ForFarmers NV wordt beslist. Agrifirm, wél een coöperatie, liet zich niet intimideren en bleef op haar post. Zij hoefde geen rekening te houden met het belang van aandeelhouders.

De locatie was achteraf gezien heel toepasselijk gekozen. Een vliegveld dat voor defensie geen bestaansrecht meer had en als militaire basis werd opgeheven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer