Oostenrijkse boerin brengt gezond verstand in landbouwbeleid

De Oostenrijkse Europarlementariër en boerin Simone Schmiedtbauer zorgde ervoor dat het Europese doel van 25 procent biologisch landbouwareaal wordt geschrapt. Het is een groot succes voor 'Schmiedtpower', die rap naam maakt.

Oostenrijkse+boerin+brengt+gezond+verstand+in+landbouwbeleid
© European People's Party

Boerenorganisaties in heel Europa haalden opgelucht adem, toen vorige week bekend werd dat het groeidoel van 25 procent biologisch areaal niet meer voorkomt in het herziene actieplan voor de biologische landbouw. Architect van deze wijziging: de Oostenrijkse Europarlementariër en boerin Simone Schmiedtbauer (47).

Als rapporteur van de landbouwcommissie in het Europees Parlement schreef Schmiedtbauer een boervriendelijke versie van het door landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski opgestelde groeiplan voor de biologische landbouw. Een enkel groeidoel voor alle 27 EU-landen werd door velen als niet realistisch gezien.


Meerderheid stemt voor

611 van de 705 Europarlementariërs stemden voor het voorstel van Schmiedtbauer, wat de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) deed uitroepen dat 'gezond verstand gelukkig nog bestaat'.

Als fotografen en spotlights weg zijn, dan is mijn familie voor mij een stabiel toevluchtsoord

Simone Schmiedtbauer, Oostenrijkse Europarlementariër en varkenshouder

Opvallend genoeg voldoet Oostenrijk, het vaderland van Schmiedtbauer, met een biologisch areaal van 26,1 procent wel aan de nu geschrapte doelstelling. Zelf heeft de Oostenrijkse politicus met haar echtgenoot een varkenshouderij in de deelstaat Stiermarken, waar ze ook opgroeide.


Schmiedtpower

De afgelopen jaren maakte de oorspronkelijk uit de bankwereld afkomstige Schmiedtbauer snel naam in de agrarische belangenbehartiging en de politiek. Tussen 2014 en 2019 was ze burgemeester van gemeente Hitzendorf. Veelgebruikte slogan bij haar verkiezingscampagne: Schmiedtpower. Schmiedtbauer krijgt met een flinke portie nuchter boerenverstand zaken gedaan, zo klinkt het.

Diezelfde slogan Schmiedtpower werd in 2019 van stal gehaald, toen de politicus bij de Europese verkiezingen als nummer vier op de kandidatenlijst gepositioneerd was bij de Oostenrijkse Volkspartij. Een partij die ideologisch dicht bij het CDA staat. In het Europees Parlement zijn deze partijen, samen met een stel andere, ook gebundeld in de Europese Volkspartij.


Het is niet gek dat Schmiedtbauer is aangesloten bij een middenpartij. In een interview met het Oostenrijkse lokale nieuwsmedium MeinBezirk geeft ze aan dat 'het hele leven is gebaseerd op compromissen. Dat betekent dat ik mijn tegenstander serieus moet nemen, allianties moet smeden en dan moet kijken wat het beste is voor ons allemaal'. In haar rol als burgemeester noemde ze zichzelf humaan en iemand die voor iedereen oren heeft.


Grote stap

De stap vanuit de gemeentepolitiek naar het Europees Parlement was een grote, erkende Schmiedtbauer rondom haar installatie in 2019 in gesprek met een regionale Oostenrijkse krant. 'Natuurlijk maak ik me daar zorgen om. Dat mag duidelijk zijn. Maar mijn familie zegt dat we het samen kunnen. Als je die steun hebt, zal het werken.'

Zonder de steun van haar familie zou de politicus überhaupt niet op de plek hebben gezeten waar ze nu zit, liet ze de afgelopen jaren ook optekenen. 'Familie is het belangrijkste voor mij. Dat is wat echt telt. Als fotografen en spotlights weg zijn, dan is mijn familie voor mij een stabiel toevluchtsoord.'

De noodzaak voor een politieke loopbaan had Schmiedtbauer in die zin ook niet. Als ze niet zoveel stemmen had gekregen tijdens de Europese verkiezingen, was ze zonder morren teruggekeerd naar haar boerderij. 'Dan is het voorbij. Dan ben ik weer boerin. Ik heb het geluk dat ik niet afhankelijk ben van de politiek. Als dat wel zo is, kun je jezelf niet zijn.'


Simone Schmiedtbauer

Simone Schmiedtbauer (8 juni 1974) is geboren in het Oostenrijkse Graz, hoofdstad van de deelstad Stiermarken. Na haar schooltijd werkte ze zich in het lokale bankwezen omhoog van bankbediende tot filiaalmanager. In 2000 besloot ze uit de bankwereld te stappen en begon ze met haar echtgenoot, met wie ze twee dochters heeft, een varkenshouderij. In 2009 werd de katholieke Schmiedtbauer politiek actief en al een jaar later was ze viceburgemeester van gemeente Hitzendorf. Enkele jaren later, in 2014, werd ze burgemeester van diezelfde gemeente. In 2015 werd Schmiedtbauer verkozen tot districtsvoorzitter van de Oostenrijkse boerenbond-afdeling Graz-Umgebung. In 2018 volgde een benoeming tot vicevoorzitter van de Stiermarkse boerenbond. In 2019 werd Schmiedtbauer als topkandidaat naar voren geschoven door de Oostenrijkse boerenbond en de Stiermarkse Volkspartij, onderdeel van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij, voor de Europese verkiezingen. Met een groot aantal voorkeursstemmen werd zij vervolgens gekozen in het Europees Parlement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer