Europees Parlement schrapt biologisch streefdoel van 25 procent

Het Europees Parlement heeft dinsdag het streefareaal van 25 procent voor biologische landbouw geschrapt. Bij het stimuleren van biologische landbouw moet veel meer rekening worden gehouden met lokale markt- en teeltomstandigheden, aldus een rapport waarmee het parlement instemde.

Europees+Parlement+schrapt+biologisch+streefdoel+van+25+procent
© Europese Unie 2022

EU-landbouwcommissaris Janus Wojciechowski reageerde tevreden op het rapport dat het Europees Parlement dinsdag aannam over zijn 25 puntenplan. Vorig jaar maart presenteerde hij een EU-actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie, als onderdeel van de boer-tot-bordstrategie.

Die strategie is in landbouwkringen omstreden omdat er veel klimaat- en milieuaspecten in zitten. Wojciechowski noemt de uitkomst van de stemming 'een goed compromis'.


Volgens de Poolse EU-commissaris kan de overstap naar biologisch voor veel kleine en middelgrote agrarische bedrijven een laatste redmiddel zijn. 'Nu door de Russische oorlog tegen Oekraïne energie en kunstmest nog duurder worden, wordt overschakelen op een landbouw zonder chemische middelen alleen maar logischer.'


Voortbestaan

Voor tienduizenden familiebedrijven, vooral in Oost- en Midden-Europa, wordt 'biologisch' de enige mogelijkheid om nog als boerenbedrijf te kunnen voortbestaan, zo verwacht Wojciechowski. Hij verwijst daarbij naar de 4 miljoen kleine boerenbedrijven die in de afgelopen twintig jaar verdwenen in de Europese Unie (EU).

Het rapport waar dinsdag over werd gestemd is opgesteld door de Oostenrijkse Europarlementariër Simone Schmiedtbauer. Zij biedt daarmee een 'boervriendelijke versie' van Wojciechowski's aanvankelijke plan voor uitbreiding van de biologische landbouw.

In het rapport wordt enerzijds het belang van 'overstappen op biologisch' gesteund en benadrukt, maar wordt anderzijds het 'streefcijfer' van 25 procent biologische landbouw losgelaten en zelfs niet eens genoemd.


Grote meerderheid

'Gezond verstand bestaat gelukkig nog', zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), die blij is dat een grote meerderheid van zijn collega's het streefcijfer van 25 procent biologisch areaal heeft geschrapt.

'Zulke opgelegde productiedoelen werken uiteraard niet. Ze leiden tot marktverstoring en lagere opbrengstprijzen van biologische landbouw. Daar is echt niemand mee gediend, zeker de biologische boer niet', aldus Ruissen. 'De SGP vindt dat ook de gangbare landbouw bijzonder duurzaam kan zijn. Maar dan moet de EU wel zorgen voor goede instrumenten, regels, nieuwe rassen en gewasbeschermingsmiddelen.'

Het aangenomen rapport en de bijbehorende resolutie onderstrepen de belangrijke rol van een korte, lokale en seizoensgebonden toeleveringsketen voor biologische landbouw. Deze moet tevens draaien op 'slimme technieken'.

Het Europees Parlement roept op te investeren in een dergelijke biologische keten. Verder moeten lidstaten moeten consumenten aanmoedigen meer biologisch te kopen en winkelketens moeten de producten meer promoten. Volgens de resolutie is er geen enkel landbouwmodel dat past bij alle landen en regio's. De lidstaten moeten dus hun eigen nationale of regionale strategieën voor biologische landbouw vaststellen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer