Volop steun voor Duits beleid voor meer biologische landbouw

Dat de biologische voedselketen in Duitsland hard groeit, is mede te danken aan het stimulerende Duitse overheidsbeleid. Nederlandse exporteurs in biologische voedingsmiddelen kunnen hiervan profiteren, zeggen landbouwraad Peter Vermeij en landbouwadviseur Anna Sandl.

Volop+steun+voor+Duits+beleid+voor+meer+biologische+landbouw
© Twan Wiermans

In een vraaggesprek met Agroberichtenbuitenland noemen zij de groei van het biologische segment een van de meest opvallende ontwikkelingen. De marktwaarde van de biologische voedingsmiddelen ligt er op bijna 16 miljard euro. Duitsland staat hiermee bovenaan in de EU-27.

Bijna 11 procent (1,6 miljoen hectare) van het Duitse areaal wordt biologisch bewerkt. De nieuwe Duitse regering – SPD, De Groenen en FDP – zet er volop op in. Doel is 30 procent van het landbouwareaal in 2030 in biologische productie.

'Dat streefdoel gaat dus een stuk verder dan de 25 procent uit de Green Deal en boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie en wordt in de Duitse politiek breed gedeeld. De groeiwens komt voort uit zorgen over het klimaat, het milieu, de biodiversiteit en het consumptiepatroon. De politieke druk om de biologische sector te laten groeien is dus groot', zegt Vermeij.


Haalbaar

De Nederlandse landbouwadviseurs in Berlijn en München vragen zich wel af of het doel van 30 procent haalbaar is. Sandl: 'Duitsland is een minder welvarend land dan menigeen denkt. Ook hier is armoede. Biologische producten zijn relatief duur. Lang niet iedereen kan die betalen. De gewenste groei is waarschijnlijk alleen te realiseren als het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch kleiner wordt.'

De grote belangstelling van Duitse consumenten voor biologische voeding is vooral een mentaliteitskwestie, zegt Vermeij. 'Zo'n 70 procent van de Duitsers woont op het platteland en heeft respect voor het traditionele boerenleven. Dat weerspiegelt zich weer in de schappen van de supermarkten.'


Overstap

Veel Duitse boeren overwegen over te gaan op biologisch produceren. Een op de vijf heeft interesse, blijkt uit onderzoek van de Duitse Boerenbond. In Zuid-Duitsland staat ruim een kwart van de agrarische bedrijven open voor die omzetting. 'Die enorme belangstelling in het Zuiden is niet vreemd', zegt Sandl. 'Vanwege het bergachtige landschap kunnen de bedrijven moeilijk intensiveren. De overstap naar biologisch is voor boeren in het Zuiden dan niet groot.'

Vermeij constateert een verschil tussen de strategie van de Nederlandse en Duitse overheid. Nederland kiest volgens hem voor verduurzaming van de agrarische bedrijfsvoering en voor kringlooplandbouw. In Nederland bestaat er weinig expliciet beleid voor de biologische landbouw, in Duitsland is dat er wel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer