Verenigde Naties: toenemende droogte 'wake-upcall' Europeanen

Wereldwijd nam de afgelopen twintig jaar de droogte met bijna een derde toe. Zowel het aantal droogteperiodes als de duur ervan steeg sinds 2000 met 29 procent. Dat veroorzaakte een schadepost van zo'n 124 miljard dollar: ongeveer 119,2 miljard euro. Dat bedrag staat vermeld in het nieuwe droogterapport van de Verenigde Naties.

Verenigde+Naties%3A+toenemende+droogte+%27wake%2Dupcall%27+Europeanen
© Nieuwe Oogst

Het rapport werd woensdag gepresenteerd op de vijftiende Wereldbodemconferentie in Abidjan, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Ivoorkust. 'Land droogt op, vruchtbare grond verandert in stof', waarschuwde Ibrahim Thiaw, secretaris van de United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD). Droogtes behoren volgens hem tot de grootste bedreigingen voor duurzame ontwikkeling.


Volgens de VN zijn dit jaar zo'n 160 miljoen kinderen blootgesteld aan ernstige en aanhoudende droogte. Meer dan 2,3 miljard mensen hebben wereldwijd verder onvoldoende toegang tot water. Naar schatting krijgt over twintig jaar een kwart van kinderen wereldwijd te maken met watertekorten.Terwijl het gebrek aan water, verlies van vruchtbare grond en de aanhoudende droogte tot nu toe vooral onderontwikkelde landen troffen, raken die problemen nu ook andere regio's in toenemende mate. De Verenigde Naties noemen de toenemende droogte in Europa een 'wake-upcall' voor Europeanen.


Droge lente

Nederland beleeft momenteel een van de droogste lentes ooit, blijkt uit cijfers van het KNMI. De komende twee weken wordt het nog warmer en dat heeft grote gevolgen voor landbouw en natuur. Her en der worden al diverse maatregelen getroffen. Zo geldt in Brabant een verbod op het oppompen van water uit sloten en beken, en krijgt het Veluwemeer extra water uit het Markermeer om te voorkomen dat het waterpeil te ver zakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer