Bijna helft land op aarde sterk achteruitgegaan

Een groot deel van het land op aarde is dusdanig verarmd, dat grootschalig land- en natuurherstel nodig zijn om het tij te keren. Dat concludeert het Verenigde Naties-orgaan United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), dat strijdt tegen verwoestijning, in de tweede editie van de Global Land Outlook.

Bijna+helft+land+op+aarde+sterk+achteruitgegaan
© Huisman Media

40 procent van het landoppervlak is aangetast, onder meer door landbouw, mijnbouw, verstedelijking, infrastructuur en niet-duurzaam land- en watergebruik. Ruim 70 procent van het land wordt gebruikt voor het verbouwen van voedsel of het ontginnen van bijvoorbeeld zand, olie en gas.

Secretaris Ibrahim Thiaw van UNCCD noemt de rol van de wereldwijde landbouw expliciet. 'De moderne landbouw heeft het aanzien van de planeet meer veranderd dan enige andere menselijke activiteit. We moeten dringend nadenken over onze wereldwijde voedselsystemen, die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de ontbossing en 70 procent van het zoetwatergebruik. Ze zijn daarnaast de grootste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit op het land.'

Daar komen de groeiende wereldbevolking en energietransitie nog bij, waardoor er in 2050 nog eens 11 procent van het land extra is aangetast als er nu niks wordt gedaan.

'We kunnen het probleem binnen een generatie oplossen'

Vijftiende wereldtop

Komende maand staat in Ivoorkust de vijftiende UNCCD-wereldtop op het programma. De Global Land Outlook zal centraal staan tijdens de bijeenkomst.

Volgens Thiaw is het nog niet te laat om het tij te keren. Daarvoor is wel grootschalig land- en natuurherstel nodig. 'We kunnen tegen landafbraak iets doen en het is de goedkoopste oplossing voor de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit. We kunnen het probleem oplossen voor 2050, oftewel binnen een generatie.'

Herbebossing

Daarvoor is het beperken van chemische kunstmest en watergebruik noodzakelijk en moet herbebossing plaatsvinden. Hoofdwetenschapper Barron Orr van UNCCD: 'We verkleinen het risico op overdracht van zoönotische ziekten, vergroten voedsel- en waterzekerheid en verbeteren de gezondheid en leefomstandigheden van de mens door beschermde en natuurlijke gebieden te beheren, uit te breiden en met elkaar te verbinden, de gezondheid van bodem, gewassen en vee in voedselsystemen te verbeteren en groene en blauwe plekken in en rond steden te creëren.'

UNCCD stelt dat het een grote stap richting herstel zou zijn als de 700 miljard dollar die jaarlijks aan landbouwsubsidies en fossiele energie wordt uitgegeven, aan landherstel wordt besteed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer