Texelse akkerbouwer kijkt uit naar 'dikke buien'

Akkerbouwer en melkveehouder Mark Slot uit De Cocksdorp op Texel hoopt de komende jaren bij droogte vocht voor zijn gewassen uit de ondergrond te halen. Een eerste proef met zoetwaterinfiltratie is succesvol verlopen. 'Het ging om zo'n 100 tot 200 kuub water dat we op 12 meter diepte hebben opgeslagen. We weten nu dat de pompen werken. Het is nu wachten op dikke buien in het najaar.'

Texelse+akkerbouwer+kijkt+uit+naar+%27dikke+buien%27
© Edo Kooiman

'Eindelijk staat er iets tastbaars en is de vergunning rond', verzucht Slot, doelend op het pomphuisje aan de rand van zijn bietenperceel. 'We zijn er al jaren mee bezig. Het is heel frustrerend dat het regenwater 's winters de sloot inloopt, terwijl wij dat water hartstikke goed kunnen gebruiken. Doordat dit een nieuw systeem is, dat nog nergens anders in de wereld voorkomt, duurde het even voordat het hoogheemraadschap een vergunning afgaf.'


Boeren op Texel hebben vaak te kampen met 'extreem droge' omstandigheden. 'Zandgrond is droogtegevoelig, er is hier altijd veel wind en we hebben hier een beregeningsverbod omdat er geen zoetwater voorhanden is. Met droogteresistente gewassen, het goed kijken naar de bodem en niet-kerende grondbewerking proberen we het probleem wel te verkleinen. Dat zet geen zoden aan de dijk. In het droogtejaar 2018 had ik halve opbrengsten.'


Zoetwaterbel

Met dit systeem van ondergrondsberegenen wordt naar verwachting 12,5 hectare van zijn grond en hetzelfde aantal hectares van het areaal van zijn buurman van vocht voorzien via de ondergrondse zoetwaterbel. 'Het gaat om een vorm van peilgestuurde drainage', geeft de Texelse boer aan.

'De drainagebuizen wateren nu niet meer in de sloot af. Het water wordt verzameld via een verzamelleiding en gefilterd. Er is horizontaal geboord, dan kan er meer zoetwater opgeslagen worden dan bij een verticale boring.'


Berekeningen

Hoeveel water de boeren uiteindelijk uit de ondergrond kunnen halen, vindt Slot 'heel spannend'. Er zijn berekeningen gedaan, maar dat zijn aannames. 'Ik ben benieuwd of we een meeropbrengst kunnen krijgen. Wat is de kwaliteit? Hebben we straks minder last van schurft, omdat er tijdens de knolzetting meer vocht kan worden vastgehouden? Zo heb ik tientallen vragen waarop we nu het antwoord nog niet weten.'

Dit najaar wordt op Texel een tweede proefopstelling geplaatst. De pilot Zoete Toekomst Texel duurt nog anderhalf jaar. Wanneer de proef slaagt, wil mede-initiatiefnemer Acacia Water het systeem in de markt zetten. Volgens het adviesbureau is het richtbedrag van het waterinfiltratiesysteem zo'n 400 tot 500 euro per hectare per jaar, wat uitkomt op een bedrag van 250.000 tot 300.000 euro per 50 hectare als maximale kosten van het systeem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer