Saldo zeugen op lange termijn hoger, saldo vleesvarkens gelijk

Het overleg 'Langetermijnprognoses varkenshouderij' heeft nieuwe uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen vastgesteld. Het verwachte saldo is vastgesteld op 382 per aanwezige zeug per jaar en 68 per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar.

Saldo+zeugen+op+lange+termijn+hoger%2C+saldo+vleesvarkens+gelijk
© Varkens Archief

Bij de zeugen is er een stijging in voerwinst en saldo. De langetermijnverwachting wordt als uitgangspunt gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor de komende periode van 5 tot 10 jaar en bij aanvragen voor het Borgstellingskrediet MKB-landbouw en Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

De technische kengetallen zijn aangepast op basis van resultaten uit 2021. De langetermijnverwachtingen zijn 614 euro voor de voerwinst en 382 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. In de vorige prognose waren deze respectievelijk 601 euro en 379 euro.


Saldo vleesvarkens gelijk

Voor vleesvarkens is de verwachting 81 euro voor de voerwinst en 68 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Er is rekening gehouden met een voerprijsstijging voor de lange termijn van circa 10 procent. Voor de lange termijn wordt een lager niveau voorzien dan de actuele hoge voerprijzen.

De saldo's inclusief mestafzet nemen ook toe omdat er rekening wordt gehouden met lagere mestafzetkosten. Deze bedragen 305 euro per aanwezige zeug en 50 euro per aanwezig vleesvarken. Bij zeugen is hier uitgegaan van 50 procent afzet lang transport en 50 procent in directe omgeving van het varkensbedrijf. Voor vleesvarkens is dit 80 procent lang transport en 20 procent directe omgeving. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Voor de vleesvarkens zijn ook de voerwinst en het saldo per vierkante meter berekend. De verwachte voerwinst voor opfokzeugen wordt 202 euro per gemiddeld aanwezige opfokzeug per jaar, een lichte stijging ten opzichte van de inschatting vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer