Next Genetix: 'Goed moment voor depop-repop zeugenstapel'

Biggen brengen nu minder op dan ze kosten. Dit is een goed moment om een bedrijf leeg te draaien (depop) en met een zeugenstapel met een hogere gezondheidsstatus (repop) opnieuw te starten.

Next+Genetix%3A+%27Goed+moment+voor+depop%2Drepop+zeugenstapel%27
© Henk Riswick

Enkele zeugenhouders zijn al bezig of net klaar met depop-repop en tientallen ondernemers willen ermee aan de slag. 'De meesten denken er al langer over na', zegt commercieel directeur Marcel Giesen van Next Genetix.

'De lage biggenprijzen van dit moment zijn een goede reden om de knoop door te hakken. Tenminste als je al een goede planning hebt voor de aanvoer van nieuwe gelten met een hoge gezondheidsstatus en voor het schoonmaken, ontsmetten en de leegstand.'


Financiering probleem

'Een punt is de financiering', merkt directeur Stefan Derks van DanBred op. 'Je hebt het al snel over 400 tot 450 euro per zeug. Daar moet je de bank wel in meekrijgen. Dat is met de huidige onzekere marktvooruitzichten een probleem.'

De belangrijkste reden voor een zeugenhouder om depop-repop toe te passen, is de diergezondheid. Zeugenhouders willen vaak af van APP. Deze longaandoening zorgt vooral voor problemen op het vleesvarkensbedrijf waar de zeugenhouder de biggen aan levert.


APP

Om meer zekerheid te hebben over de biggenafzet voor de komende jaren, is het daarom een goede zet om vrij te worden van APP en opfokzeugen aan te kopen die vrij zijn van deze aandoening. 'Je kunt dan uiteraard niet alleen volstaan met nieuwe ziektevrije dieren aankopen', zegt Giesen. 'Je moet ook zorgen dat je bedrijf ziektevrij kan blijven. Kijk naar valkuilen als de mest- en kadaverafvoer of medewerkers die thuis varkens hebben.'

Bij Topigs Norsvin merken ze ook dat er bij zeugenhouders belangstelling is om opnieuw met een gezonde zeugenstapel te starten. 'De afgelopen periode zijn enkele bedrijven leeggedraaid of gaan nog leegdraaien. Die starten weer op en worden de komende tijd herbevolkt', zegt marketing- en projectmanager Roy Strikkeling. 'We hebben de productie van hooggezonde dieren uitgebreid waardoor we in staat zijn om deze bedrijven te kunnen voorzien van SPF-dieren.'


Hogere gezondheidsstatus

Ook bij DanBred Nederland merken ze de vraag naar depop-repop met als belangrijkste reden de hogere gezondheidsstatus en meer kansen op de biggenmarkt. 'We gaan zelf ook de gezondheidstatus op onze Nederlandse fokbedrijven van bovenaf verbeteren', zegt Derks. 'Twee van onze topfokbedrijven draaien nu leeg en starten straks met nieuwe zeugen die onder andere APP-vrij zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer