Nieuw weidemengsel voor droge omstandigheden

Grasveredelingsbedrijf DLF heeft samen met drie Deense universiteiten in het project 'Radimax' droogteresistentere grassen met meer en diepere beworteling ontwikkeld. Een van die soorten, een klimaatadaptief gras dat onder droge omstandigheden groen blijft, neemt veevoerbedrijf ForFarmers op in zijn assortiment. Het kan jaarlijks 50 euro extra opleveren.

Nieuw+weidemengsel+voor+droge+omstandigheden
© Twan Wiermans

Tot nu toe was er relatief weinig kennis over de verschillen in grassoorten en wortelontwikkeling. In het project 'Radimax' is aangetoond dat er grote verschillen zijn in droogtetolerantie van grassen. Deze tolerantie bestaat uit zowel bovengrondse als ondergrondse eigenschappen, waarbij de ene soort een betere bovengrondse tolerantie – rust, slaap, verdroging en de mate van vorming van een waslaag – heeft en de andere soort een betere ondergrondse tolerantie (wortelmassa en snelle wortelgroei).

ForFarmers heeft de resultaten uit het onderzoek omgezet naar een droogtetolerantie-index (DTI) voor de verschillende grassoorten. Op basis van deze DTI is een speciaal mengsel voor droge omstandigheden samengesteld, de TopGrass HydroPower.


Droge stof en eiwit

Een belangrijke component van dit mengsel is Powergrass, speciaal voor ForFarmers uitgeselecteerde Festuloliums. Door gerichte selectie blijft de voederwaarde van dit mengsel grotendeels behouden, maar ligt de productie aan droge stof en eiwit ruim boven de doorsneemengsels.

Het grote voordeel van Powergrass is dat het door de diepe wortels onder droge omstandigheden goed blijft doorproduceren. Daarbij draagt de diepe beworteling bij aan de opbouw van organische stof in de bodem en daarmee ook aan het waterbufferend vermogen. Ook de nutriëntenopname is beter, waardoor er minder uitspoeling optreedt.


Maximale hoeveelheid eiwit

Een tweede iets minder droogtetolerant mengsel is TopGrass €iwitPower. Dit mengsel produceert een maximale hoeveelheid eiwit per hectare.

De droogtetolerante mengsels zijn bij ForFarmers herkenbaar aan het droogtetolerantstempel op de zakken. Beide mengsels zijn alleen geschikt om te maaien en uitstekend te combineren met rode klaver.

Berekeningen door het Nutritie- en Innovatiecentrum van ForFarmers tonen aan dat het financiële voordeel van TopGrass ten opzichte van een gemiddeld mengsel in de markt circa 50 euro per hectare per jaar bedraagt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer