Brussel wil meer legale migratie vanwege personeelstekorten

De Europese Commissie wil vanaf eind dit jaar de deur wijder openzetten voor arbeidsmigranten uit Egypte, Marokko en Tunesië. Meer legale arbeidsmigratie is nodig om de tekorten op de Europese arbeidsmarkt te verminderen en illegale migratie tegen te gaan.

Brussel+wil+meer+legale+migratie+vanwege+personeelstekorten
© Ruud Ploeg

In het ontwerpvoorstel 'Vaardigheden en talent naar de EU halen', dat de Europese Commissie volgens de Volkskrant naar verwachting woensdag presenteert, staat dat vervolgens ook 'talent partnerships' met Senegal, Nigeria, Pakistan en Bangladesh moeten worden gesloten.

Over hoeveel arbeidsmigranten de Europese Unie (EU) de komende jaren moet toelaten, spreekt de commissie zich niet uit. Dat is een nationale bevoegdheid. Het zou 'politieke zelfmoord' zijn een aantal te noemen, zegt een betrokken EU-ambtenaar. 'De animo onder de lidstaten om over legale migratie te praten is toch al niet groot, nu er miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne in Europa zijn.'


Voor die groep wil de commissie nog deze zomer een talentenpool opzetten. Oekraïense vluchtelingen kunnen hun diploma's, vaardigheden, ervaring en wensen vermelden, zodat de lidstaten en werkgevers beter kunnen zien wie ze welkom heten. De EU-landen spraken in maart af dat alle Oekraïense vluchtelingen hier mogen werken.

Het aantal Oekraïners dat in Nederland werk vindt, gaat de komende tijd waarschijnlijk nog flink oplopen. Oorlogsvluchtelingen hebben eerst wat tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving, wat doorgaans zo'n drie tot vier maanden duurt, zegt Tent Partnership for Refugees. Dit netwerk van ongeveer 220 internationale bedrijven zet zich in voor de economische integratie van vluchtelingen. 'Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat nog meer Oekraïners op zoek gaan naar werk', aldus de Europese directeur Hélène van Melle.


Webwinkels en tuinbouw

Ook bij de gespecialiseerde uitzendbureaus Otto Work Force en UARecruit moet het grootste aantal Oekraïners dat een baan vindt, naar verwachting nog komen. Via Otto en ook via uitzender ManpowerGroup gingen al 'tientallen' Oekraïners in Nederland aan het werk in de twee maanden die de oorlog aan de gang is.

Via Otto komen Oekraïners vooral terecht in de logistiek en bij onlinewinkels. 'Dan pakken ze boodschappen in voor Albert Heijn of pakketjes via bol.com. Daar werken ook veel andere arbeidsmigranten.' Bij Manpower kwam de grootste vraag vanuit de productie, techniek, logistiek, IT en land- en tuinbouw.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer