ABZ Diervoeding: melkgift per geit daalt licht

De gemiddelde melkproductie op geitenbedrijven die zijn aangesloten bij ABZ Diervoeding lag vorig jaar op 1.174 kilo per geit, dat is 37 kilo minder dan in 2020. Ze ontvingen bijna 2 euro meer per kilo melk.

ABZ+Diervoeding%3A+melkgift+per+geit+daalt+licht
© Twan Wiermans

Ten opzichte van 2020 daalde het totale voersaldo in 2021 met 10 euro per jaar naar 574 euro. Het berekende voersaldo bestaat uit melkopbrengsten minus krachtvoerkosten, kosten van bijproducten en berekende ruwvoerkosten.


De melkproductie lag bijna 40 kilo lager. Volgens ABZ kwam dat mede door de koude maand maart, de geiten kwamen daardoor later op gang. Verder constateert ABZ dat laagproductieve geiten langer worden aangehouden dan voorgaande jaren. Dit kan komen door de hogere melkprijs en speculatie op een mogelijke peildatum.


De voerkosten kwamen door stijgende krachtvoerprijzen 3,30 euro per 100 kilo meetmelk hoger uit. Ook de melkprijs was in 2021 bijna 2 euro hoger dan het jaar ervoor, gemiddeld ontvingen geitenhouders 78,79 euro per 100 kilo meetmelk. Dit werd veroorzaakt door de melkprijsstijging en de hogere gehaltes in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor.

De hogere melkprijs heeft de stijging van de krachtvoerprijzen ruimschoots kunnen compenseren. Door de sterk gestegen voerprijzen vanaf begin dit jaar ziet het voersaldo er voor 2022 een stuk somberder uit, zegt ABZ.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer