Fokgeitenlam vooral voor export

Voor goede geitenlammeren voor de fokkerij wordt nog altijd een mooie prijs betaald en afzet gevonden. De vraag naar lammeren is iets minder groot dan vorig jaar. Dit komt mede door de geitenstop, meldt Harm Jan Brouwer van Holland Goats in Balkbrug.

Fokgeitenlam+vooral+voor+export
© Koos van der Spek

Brouwer ziet dat er vraag is uit gebieden als Oost-Europa en het Midden-Oosten. 'De lammeren vinden altijd hun weg.' Terwijl hij lammeren van 4 tot 8 maanden verkoopt, zoekt hij nu alweer naar geschikte dieren. 'Op sommige bedrijven kopen we ze al een jaar van tevoren, voor de geboorte. We kopen vaak groepen lammeren.'

Een paar bedrijven fokt de dieren zelf op, een deel gaat naar de opfokstal van de Overijsselse veehouder. 'Het is niet heel druk met de verkoop, maar toch loopt het door. We hebben een aantal standaard afnemers. Bijvoorbeeld bedrijven die zelf niets opfokken en enkel lammeren aankopen.'

Ook Goffe de Boer van Passion4Goats in het Friese Buitenpost ziet dat er vanuit het buitenland veel vraag is naar jonge geiten. Zijn bedrijf richt zich vooral op fokmateriaal. Zo levert hij fokbokken en -geiten naar binnen- en buitenland.


Aanvragen vanuit Rusland

De Boer weet dat er veel aanvragen zijn vanuit Rusland, de afzet van dit fokmateriaal is op dit moment onzeker. 'Daar liggen de prijzen met 500 tot 600 euro nog iets hoger dan in andere landen, waar de meeste goede dieren tussen de 400 en 500 euro opbrengen. Dit is op een vergelijkbaar niveau dan andere jaren. Zo brachten de lammeren vorig jaar gemiddeld 450 euro op.'

De ondernemers signaleert dat de belangstelling vanuit het buitenland nog heel groot is, onder meer vanuit Duitsland en België.


Scrapie

'Enkel vijftien bedrijven op de scrapie-exportlijst van de NVWA kunnen exporteren binnen de EU.' Voor bedrijven met alleen scrapiekoppenonderzoek kan export buiten de EU wel. Voor de afzet in eigen land denkt De Boer dat de vraag wat zakt. 'Door de geitenstop zien we een enkele starter en de meeste bedrijven hebben hun stallen vol.'

De ondernemer ziet wel dat er door de lagere vraag minder wordt aangedekt voor de fokkerij. 'Op een bepaald moment zullen ze toch jonge dieren nodig hebben voor de vervanging. Dat kan de vraag verhogen. Wel denk ik dat het verschil tussen de exportprijzen en de binnenlandse prijzen iets groter wordt dan tot nu toe het geval is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer