Uitfaseren biomassa blijkt lastiger dan gedacht

Het versneld uitfaseren van het gebruik van biomassa (houtige biogrondstoffen) zorgt ervoor dat klimaatdoelen minder snel gehaald worden en de energietransitie duurder wordt. Wel worden voorlopig worden geen nieuwe subsidies verstrekt voor biomassa voor lagetemperatuurwarmte.

Uitfaseren+biomassa+blijkt+lastiger+dan+gedacht
© VidiPhoto

Dat schrijft staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Onder meer in de glastuinbouw wordt gebruik van gemaakt van biomassa voor lagetemperatuurwarmte.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel als mogelijk stopt met houtige biomassa voor lagetemperatuurwarmte. Het kabinet is het daar mee eens, mits haalbaar en betaalbaar. Het kabinet vindt het belangrijk om eerst goed in kaart te brengen hoe een verstandige afbouw eruitziet en wat de gevolgen ervan zijn.

Op verzoek van de Tweede Kamer stopt het kabinet wel tijdelijk met nieuwe subsidie totdat er een afbouwpad is. Dit heeft geen gevolgen voor al afgegeven subsidies.


Klimaatdoel onder druk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en TNO hebben onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van het stoppen met biomassa voor warmte en het ontwikkelen van warmtenetten. De onderzoeken geven aan dat het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen, in met name de gebouwde omgeving en de glastuinbouw, technisch en financieel gezien lastig samengaat met een uitfasering eerder dan 2030 van de afgifte van subsidies op houtige biomassa.

Bovendien zal uitfaseren financiële consequenties hebben. Deze kosten zullen uiteindelijk via een hogere energierekening betaalt moeten worden door burgers en bedrijven.


Controversieel

Omdat het rapport van het PBL controversieel verklaard is, kan het kabinet nu niet met een tijdpad voor de uitfasering komen. Dat is aan het nieuwe kabinet. Het kabinet heeft besloten in de subsidieronde die dit najaar start, een temperatuureis op te nemen voor de categorieën met houtige biomassa, om zo de inzet van houtige biomassa voor lagetemperatuurwarmte uit te sluiten van de regeling.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat houtige biomassa binnen de subsidieregeling (SDE++) één van de goedkoopste warmtebronnen is en dat het vervangen van deze bron door alternatieve warmtebronnen leidt tot een toename van de subsidie-uitgaven.

'Wanneer we vandaag in één keer zonder verstandig afbouwpad stoppen met het verstrekken van subsidies voor houtige biomassa in plaats van in 2030, stijgen de uitgaven tot 2,7 miljard euro', meldt de staatssecretaris. 'Hoe dichter bij 2030 gestopt wordt met subsidie-afgifte, hoe lager deze kosten worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer