MOB+bekritiseert+biomassacentrale+Nextgarden+in+Bemmel
Nieuws
© Vidiphoto

MOB bekritiseert biomassacentrale Nextgarden in Bemmel

Milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat de biomassacentrale, die sinds de zomer op het terrein van Nextgarden in het Gelderse Bemmel in gebruik is, te veel ammoniak uitstoot. Die kritiek is donderdag geuit bij de bestuursrechter in Arnhem.

De milieuclub baseert zijn verwijt op metingen en vindt dat provincie Gelderland de vergunning voor de biomassacentrale in het kader van de Natuurbeschermingswet moet intrekken. Volgens MOB blijkt uit een in augustus 2019 gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Leuven dat de uitstoot van stikstof nog veel schadelijker voor de natuur is dan gedacht.

Bedrijfsleider Tjeerd Smit van de biomassacentrale meldde dat de uitstoot op de dag van de meting, 24 juli, niet representatief was. Op die zomerdag werd weinig energie van de centrale afgenomen en draaide deze op nog geen 70 procent van zijn vermogen. De verbranding is dan minder efficiënt, waardoor er een piek in de uitstoot plaatsvond. Bovendien is de uitstoot verwaarloosbaar klein. Dat stelt ook de advocaat van de provincie. Het is aan de rechtbank Gelderland om te oordelen over de vergunning.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  90 %
Meer weer