Limburgse champignonkweker krijgt bio-energiecentrale

De Sikes Group, een van 's werelds grootste champignonkwekerijen, gaat een bio-energiecentrale bouwen. De installatie gaat energie leveren uit snoei- en afvalhout. De oplevering staat gepland voor de eerste helft van 2022.

Limburgse+champignonkweker+krijgt+bio%2Denergiecentrale
© Bram Becks

Het gaat specifiek om het Organic Nutrition Centre van de Sikes Group in Ysselsteyn (gemeente Venray). Daar gaat Host, leverancier van bio-energiesystemen, een bio-energiecentrale met een capaciteit van 12,4 megawatt bouwen.

Snoei-, rest- en afvalhout uit de omgeving worden ingezet voor de productie van duurzame energie. Hiermee wil de Sikes Group minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.


Daarnaast wordt de energie nuttig toegepast: de warmte wordt gebruikt voor het drogen van champost (champignonmest) waar wereldwijd vraag naar is in de vorm van organische mestkorrels.


Stroom en stoom

De champignonkweekkamers en sorteerlijnen gaan draaien op de opgewekte elektriciteit. De groene stroom die overblijft, wordt aan het net teruggeleverd. De stoom, die uit de bio-energieinstallatie kan worden afgetapt, wordt gebruikt voor stoomreiniging. Dat werkt ziektewerend en houdt de champignonkweek gezond.

In het vijfjarenplan van champignonkweker Gerard Sikes uit Ysselsteyn is overigens ook het produceren van organische planken uit reststromen uit de champignonteelt opgenomen.


Zegeviering

'Jarenlange voorbereiding, waarin Host een belangrijke samenwerkingspartner is geweest, leidt nu tot een zegeviering', zegt Sikes, directeur van de Sikes Group en het Organic Nutrition Centre.

'We zijn trots op deze stap naar de realisatie van deze verdere verduurzaming sinds de oprichting van de Sikes Group. Met dank aan de bio-energiecentrale zijn op korte termijn een duurzame verwerking en een bredere toepasbaarheid wereldwijd van de reststromen van onze champignonteelt mogelijk', stelt Sikes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer