Van der Wal: stikstofbeleid hoeft niet helemaal op de schop

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) verwacht niet dat het stikstofbeleid helemaal op de schop moet, nu de rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat het tot nu toe gevoerde gedoogbeleid voor kleine uitstoters strijdig is met de wet. Zij heeft vertrouwen in de aanpak die is afgesproken in het coalitieakkoord.

Van+der+Wal%3A+stikstofbeleid+hoeft+niet+helemaal+op+de+schop
© Dirk Hol

De rechter heeft in vier rechtszaken provincie Overijssel op de vingers getikt omdat die niet handhaaft bij een aantal biomassa-installaties waar geen natuurvergunning voor is afgegeven. Het provinciebestuur moet dat besluit beter onderbouwen en laten zien dat niet alleen het bedrijfsbelang, maar ook het belang van de natuur wordt meegewogen.

Land- en tuinbouworganisatie LTO vindt het verrassend dat de rechters zich zo conservatief opstellen omdat het nieuwe kabinet veel geld heeft vrijgemaakt voor de aanpak van het stikstofprobleem. 'Enig vertrouwen en oog voor de menselijke maat is wel gewenst, anders worden onschuldige ondernemers de dupe', zegt een woordvoerder.


Gestuntel van de overheid

'Dit is het gevolg van gestuntel van de overheid, die er niet in slaagt de chaos op te ruimen en tot een einde te brengen', zegt voorzitter Bart Kemp van Agractie Nederland. Volgens hem hebben boeren evengoed nog wel voldoende zekerheid omdat de overheid meermaals heeft aangegeven niet te zullen handhaven. 'Het is wel erg pijnlijk dat boeren die te goeder trouw handelen, nu vogelvrij worden verklaard', vindt Kemp.

Van der Wal wijst erop dat de uitspraken van deze week allemaal specifiek gaan over biomassa-installaties. De rechter is niet overtuigd dat er ook echt zicht is op de beloofde legalisatie en de natuurverbetering die daarvoor nodig is. De provincie moet dat beter onderbouwen en 'daar gaan wij bij helpen', zegt zij.

Het coalitieakkoord, waarin concrete plannen staan voor stikstofreductie, zorgt volgens de minister voor een 'nieuwe werkelijkheid'. Zij wijst er daarnaast op dat de eerste bedrijven onder het gedoogbeleid al zijn gelegaliseerd. 'De rechter wil dat we het laten zien. Daar zijn we op dit punt echt mee bezig.'


'Rammelkast van een wet'

Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) stelt dat het vorige kabinet een 'rammelkast van een wet' heeft aangenomen met de nieuwe stikstofwet. 'Daardoor komen er straks weer een heleboel uitspraken van de rechter die de vergunningen vernietigen van deze bedrijven. Dat heeft veel gevolgen voor die bedrijven, maar het zijn eigenlijk gewoon lijken uit de kast van het oude kabinet', zegt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek.

De stikstofrechten van gesloten of gestopte bedrijven kunnen worden hergebruikt, wat ervoor kan zorgen dat er juist meer stikstof wordt uitgestoten dan toegestaan. 'Dit gesjoemel met stikstof komt door die wet. Het is een voortzetting van het PAS en een grote puinhoop. Het is een drama voor de economie en regie vanuit het kabinet ontbreekt', stelt Vollenbroek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer