FruitMasters koestert goede contacten met de retail

Coöperatie Koninklijke FruitMasters realiseerde in 2021 een omzet van bijna 283 miljoen euro. Dat is een stijging van 4,5 miljoen euro ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens commercieel directeur Leonard Kampschöer is de recordomzet te danken aan de goede prijsvorming en de vlotte afzet via binnenlandse en buitenlandse retail. Verder zorgt de samenwerking met Fruitveiling Zuid-Limburg voor een extra plus in de verkoopcijfers.

FruitMasters+koestert+goede+contacten+met+de+retail
© FruitMasters

'We zien onszelf als bronleverancier', stelt Kampschöer. 'Wij faciliteren de verkoop en levering van fruit van onze leden. Daarbij zorgen wij voor de koppeling van teeltbedrijven aan afnemers. Het streven is om voor onze leden een plus te realiseren op de kostprijs. Voor onze klanten bieden we de zekerheid van jaarrond levering.'

Kampschöer geeft op het hoofdkantoor in Geldermalsen een toelichting op de jaarcijfers van FruitMasters voor 2021 die deze week bekend zijn gemaakt. De afzetcoöperatie realiseerde een recordomzet van bijna 283 miljoen euro, een plus van 4,5 miljoen euro.

De grotere omzet resulteert in een stijging van het nettobedrijfsresultaat met 70.000 euro tot 363.000 euro. Over het jaar 2021 keert FruitMasters een restitutie uit aan de leden van 1,2 miljoen euro.

Conceptrassen maken onze afnemers minder afhankelijk van importfruit

Leonard Kampschöer, commercieel directeur FruitMasters

De omzet van FruitMasters steeg in 2020 al met 18 procent. Dat was te danken aan de goede prestaties tijdens de coronacrisis. Nog weer een verbetering van die omzet komt volgens Kampschöer deels door de gunstige marktsituatie voor appels in 2021. 'Zeker in de eerste helft van het jaar waren de prijzen 20 tot 30 procent hoger dan in 2020, vanwege tekorten. Ook de verkoop van peren verliep naar verwachting.'

Voor zachtfruit was het teeltseizoen uitdagend, met eerst nachtvorst en later veel neerslag in combinatie met soms hoge temperaturen. Dat zorgde in het hoogseizoen voor een grillige aanvoer.

'Maar we zijn vooral positief over de ontwikkeling van zachtfruit. Voor FruitMasters is het een stabiele groeifactor met elk jaar 20 tot 30 procent meer omzet', stelt de commercieel directeur. 'Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de telers die investeren in overkappingen en kassen om hun productie nog beter te kunnen sturen.'


Contact met retail

Voor een gestroomlijnde afzet van appels, peren, pruimen, kersen, blauwe en rode bessen, frambozen en bramen wijst Kampschöer op het belang van goede contacten met de retail. 'Vaak wordt in onze sector de retail als oorzaak gezien van tegenvallende prijzen, maar dat is niet terecht. Wij koesteren onze contacten met supermarktketens in binnen- en buitenland, zij nemen per slot van rekening 85 procent van onze afzetvolume voor hun rekening.'

Zeker de coronatijd heeft volgens Kampschöer bewezen hoe belangrijk het is om in de keten goed samen te werken. 'Bijvoorbeeld de enorme opgang van de onlineverkoop van fruit is voor een groot deel te danken aan de retail.'

Voor FruitMasters is 2021 ook het jaar van de samenwerking met Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten. Volgens Kampschöer maken de ruim veertig leden van de Limburgse coöperatie en enkele contracttelers inmiddels deel uit van de gezamenlijke coöperatie. Hij ziet het als een mooie vorm van krachtenbundeling en synergie.


Groot klantenbestand

'Voor ons betekent het meer landelijke dekking en uitbreiding naar een prachtig gebied met fruit van hoge kwaliteit. De Limburgse telers hebben het voordeel dat zij kunnen profiteren van ons grote bestand met klanten in zo'n 36 landen', aldus Kampschöer.

De samenwerking met Fruitveiling Zuid-Limburg is verwerkt in de jaarcijfers van 2021. De locatie in Margraten is daarbij opgenomen als een vestiging van FruitMasters. Een deel van de omzetstijging is al toe te schrijven aan de verkoop van Limburgs fruit na de oogst van 2021.

Kampschöer: 'We hebben de telers meegenomen in het proces om samen verder te gaan. Binnenkort zal een van de Limburgse telers zitting nemen in de raad van commissarissen van FruitMasters als vertegenwoordiger van zijn teeltgebied.'


Aanplant conceptrassen

Het aandeel van de verschillende fruitsoorten in de omzet van FruitMasters schat Kampschöer grofweg op 40 procent voor appels, 30 procent voor peren en 30 procent voor zachtfruit. Zeker voor appels en in mindere mate voor peren geldt dat FruitMasters sterk inzet op de introductie van meer conceptrassen.

Als voorbeelden noemt Kampschöer Kanzi, Junami, Morgana en Tessa voor appel en Migo voor peer. Verder zitten er volgens hem nog enkele rassen in de pijpleiding.

'Het betere evenwicht tussen vraag en aanbod geeft telers meer uitzicht op opbrengstprijzen met een mooie marge bovenop de kostencompensatie', zegt Kampschöer. Om de aanplant van conceptrassen te stimuleren, start FruitMasters met een financieringsregeling voor jonge bomen voor een periode van zes jaar.


Nieuw pakstation

Voor wat betreft de investeringen wijst Kampschöer op een nieuwe machine voor het sorteren van blauwe bessen. 'Ook zijn we bezig met een masterplan voor een nieuw pakstation in Geldermalsen. Wij willen daarin het proces van het verwerken en verpakken van fruit verder automatiseren.'

Enerzijds is dat proces gericht op het verhogen van de capaciteit, om snel volume te kunnen leveren als de markt daarom vraagt. Aan de andere kant wil FruitMasters de arbeidskosten verlagen en daarmee het sorteren betaalbaar houden, legt Kampschöer uit.


Kostenstijgingen grote uitdaging

De stijging van de kosten voor de fruittelers ziet de commercieel directeur als een van de grote uitdagingen voor 2022. Hij rekent voor dat met energie, kunstmest, gewasbescherming en personeel de kostprijs van appels en peren zomaar met 10 cent per kilo toeneemt.

'Het is maar de vraag in hoeverre de consument bereid is dat te betalen. Voor ons is het in elk geval van belang onze afnemers tevreden te houden en ervoor te zorgen dat er ook de komende jaren voldoende afzet is', besluit Kampschöer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer