FruitMasters benut kansen in coronajaar

Fruittelerscoöperatie FruitMasters realiseerde in 2020 een nettowinst van 293.000 euro. Dat is 14.000 euro meer dan in 2019. De omzet steeg 18 procent tot ruim 278 miljoen euro.

FruitMasters+benut+kansen+in+coronajaar
© FruitMasters

'Een stabiel resultaat in een onzeker jaar', concludeert financieel directeur Sjors Kruiper over de jaarcijfers van FruitMasters. 'In de forse groei van onze omzet zien we vooral een corona-effect. Als afzetorganisatie hebben we daarbij optimaal de kansen op de markt benut met dank aan onze jarenlange relaties in de internationale retail.'

Kruiper gaf deze week in Geldermalsen samen met operationeel directeur Adriaan Vis een toelichting op de financiële resultaten van FruitMasters in 2020. Zij vertellen dat de omzet van de coöperatie de laatste tien jaar een gestage groei doormaakt. 'Echter een toename van 18 procent is ook voor ons wel uitzonderlijk', erkent Kruiper.


Mooie fruitprijzen

Van de omzet van FruitMasters is ongeveer 60 procent afkomstig van hardfruit en 40 procent van zacht- en steenfruit. De goede financiële resultaten in het coronajaar zijn een gevolg van de toename van de fruitverkoop via de bestaande retailkanalen met 8 procent, stelt Kruiper. 'Naast de extra vraag, was het aanbod in Europa iets minder groot vanwege weersinvloeden. Dat vertaalde zich in mooie prijzen, zeker ook dankzij de goede kwaliteit van het Nederlandse fruit.'

Vis tekent aan dat het positieve effect op de verkoop naast appels en peren ook van toepassing is op de aardbeien, blauwe bessen en frambozen. 'Zoals bekend echter ondervindt vooral de foodservicesector de negatieve gevolgen van corona. Wij merkten dat bij de verkoop van rode bessen en bramen, die daalde afgelopen jaar met 30 procent.'


Hoog investeringsniveau

Op de balans noteert FruitMasters een negatieve kasstroom van 2 miljoen euro. In verband daarmee stijgt de netto financieringsschuld en daalt de solvabiliteit 1,5 procent naar 28,4 procent. Kruiper legt uit dat dit een gevolg is van het relatief hoge investeringsniveau van afgelopen jaar. 'Waar we normaal voor zo'n 5 miljoen euro investeren in bedrijfsmiddelen was dat in 2020 bijna het dubbele. Een dergelijke eenmalige extra investering kunnen we echter financieel prima aan.'

FruitMasters kocht onder meer een tweede robotverpakker voor appels. Ook is de capaciteit van het perenpakstation in Geldermalsen verdubbeld met de aanschaf van een nieuwe sorteerlijn. Het pakstation voor zachtfruit is uitgebreid en verder zijn koelcellen bijgebouwd op de locatie in Ochten.


Nieuwe leden

Bij fruitcoöperatie FruitMasters zijn ruim vierhonderd telers aangesloten. Vis meldt dat er nieuwe leden zijn bijgekomen en daarmee ook het fruitareaal waarvoor de coöperatie de afzet verzorgt. 'We liggen goed in de markt en dat vertaalt zich in een groter marktaandeel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer