Veehouder harder bestraft voor levende dieren tussen kadavers

Wanneer er vanaf dit najaar levende dieren tussen kadavers worden aangetroffen, treedt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) harder op. Veehouders worden dan strafrechtelijk vervolgd. Ook betrokken dierenartsen worden harder aangepakt.

Veehouder+harder+bestraft+voor+levende+dieren+tussen+kadavers
© Nieuwe Oogst

'Ook ik vind het niet acceptabel wanneer een dergelijke situatie zich voordoet. Ook wanneer sprake is van onbewuste onbekwaamheid, is hier sprake van het onthouden van de nodige zorg voor een dier, met ernstige welzijnsaantasting tot gevolg', stelt minister Henk Staghouwer van LNV in een verzamelbrief over dierenwelzijn.

Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie aangegeven dat de schriftelijke notificatie die Rendac bij de huidige regelgeving naar de dierhouder stuurt en de melding aan de NVWA onvoldoende basis bieden voor strafrechtelijke vervolging. De NVWA past daarom haar handhavingsstrategie aan.


Last onder dwangsom

Vanaf dit najaar wordt bij een eerste melding van een levend aangetroffen dier door Rendac een last onder dwangsom opgelegd, omdat de veehouder het dier de nodige verzorging heeft onthouden. Daarbij wordt deze erop gewezen hoe de dood is vast te stellen om herhaling te voorkomen.

Bij een tweede melding, binnen één jaar per locatie, van een levend aangetroffen dier door Rendac wordt een fysieke inspectie uitgevoerd en de dwangsom ingevorderd. Bij die fysieke inspectie wordt nagegaan of er mogelijk meer problemen spelen op het gebied van onder andere dierenwelzijn. Tijdens de inspectie kan ook nogmaals aandacht worden besteed aan de juiste wijze van doden en het vaststellen van de dood.


Waarschuwing dierenarts

Was bij het niet-succesvol doden van de dieren een dierenarts betrokken, dan wordt bij de eerste melding de dierenarts hierover gewaarschuwd. Als bij een tweede melding binnen één jaar dezelfde dierenarts betrokken is, wordt de zaak in het kader van veterinair tuchtrecht voorgedragen aan de klachtambtenaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer