Lisa Beets: 'Met slachterij en worstmakerij alles in eigen beheer'

Lisa Beets (22) kocht in 2019 samen met haar vriend Robin Vedder het slachthuis in het Noord-Hollandse Oost-Graftdijk. Nieuwe loot aan hun vleestak is de worstmakerij die het stel binnenkort opent. 'Door alles in eigen beheer te hebben, voorkom je dat er te veel geld verdwijnt.'

Lisa+Beets%3A+%27Met+slachterij+en+worstmakerij+alles+in+eigen+beheer%27
© Iris van der Wel

Wat trekt u als jonge ondernemer aan in het vak?

'Ik ben veruit de jongste die hier werkt. Ik ben in de vleessector opgegroeid. Toen ik vijftien jaar was, volgde ik de slagersvakopleiding. Het moet in je bloed zitten. Veel jongeren laten het slagersvak links liggen. Naast dat het moeilijk is om in de slacht geld te verdienen, is het ook hard werken. Ik vind het geweldig en samen met ons mooie team van allroundmensen maken we de cirkel rond.'


Wat is jullie concept?

'Wij hebben een kleinschalig bedrijf dat voor veehouders en slagers uit de regio slacht, tot het vlees volledig kant- en klaarmaken voor de consument. Het gaat om veertig tot vijftig runderen, dertig kalveren en twintig varkens van Beemsterlant's varken per week. Een keer in de maand slachten we een stuk of twintig/dertig schapen. We hebben nauw contact met de veehouders waar wij onze eigen runderen inkopen.
'Mijn vriend runt een uitbeenderij in Hoorn. Binnenkort openen we een worstmakerij. Want we willen het hele dier zelf verwaarden.'


Fokken jullie zelf ook koeien op?

'Ja, dat doet vleesveehouder Bert Ordeman uit Zuidbeemster voor ons. Zijn boerderij ligt ongeveer tien minuten rijden van de slachterij vandaan. Bert zorgt met veel passie en liefde voor onze koeien en weet wat hij doet. Dit proef je terug in het vlees. Mijn vriend en ik kunnen uren in de stal staan kijken en discussïeren over een koe.'


Wie zijn jullie klanten?

'Naast slagers laten steeds meer veehouders en zorgboerderijen hun eigen dieren bij ons slachten omdat zij een boerderijwinkel openen of vleesbeleg voor hun cliënten willen. We krijgen meer en meer aanvragen hiervoor. Ik schat dat ongeveer 20 procent van onze klanten een boerderijwinkel heeft.'


Wat zijn jullie groeiplannen?

'We willen niet te groot worden. Ons hart ligt bij de korte keten. Het is toch prachtig dat het transport van een dier soms maar tien minuten duurt? Bovendien kunnen wij snel schakelen. Dat spreekt mensen aan. En we proberen zoveel mogeljk transparant te zijn. Iedereen in de keten moet eraan verdienen. Ook als de voerprijzen de pan uit rijzen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer