Centrale Grondkamer handhaaft glyfosaatverbod Noord-Holland

Op landbouwgronden die provincie Noord-Holland voor vier en zes jaar verpacht, mag geen glyfosaat worden gebruikt. Dat heeft de Centrale Grondkamer besloten, nadat eerder een regionale grondkamer oordeelde dat de provincie dit verbod niet mocht opleggen aan pachters.

Centrale+Grondkamer+handhaaft+glyfosaatverbod+Noord%2DHolland
© Han Reindsen

Het is voor het eerst dat de Centrale Grondkamer een verbod op dit gewasbeschermingsmiddel voor pachtcontracten van vier en zes jaar goedkeurt.

De wet bepaalt dat een pachtcontract moet worden goedgekeurd door de grondkamer. Er zijn vijf regionale grondkamers en één Centrale Grondkamer. Alle maken onderdeel uit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

'De Centrale Grondkamer onderschrijft met deze uitspraak ons verbod op glyfosaat', zegt de Noord-Hollandse natuur- en milieugedeputeerde Esther Rommel (VVD). 'Via het provinciale pachtbeleid streven we een gezonde bodem, divers bodemleven en een goede waterkwaliteit na. Dit is voor ons belangrijk, want we werken hard om de biodiversiteit in Noord-Holland te laten toenemen. Glyfosaat haalt de balans tussen planten, insecten en andere dieren juist onderuit.'


Provincie Noord-Holland besloot in 2020 dat agrarische pachters die grond van de provincie pachten, glyfosaat niet meer op provinciegrond mogen gebruiken. Als er echt geen alternatief is en gewasbescherming is wel noodzakelijk, dan wordt glyfosaat alsnog toegestaan. De beheerder van de provincie beoordeelt dat samen met een externe expert. De provincie kan vervolgens toestemming geven. Het verbod, dat vanaf 1 november 2020 inging voor de nieuwe pachtcontracten, gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer