Project 'Zoetwaterboeren' toont praktijk waterbeheer

In het project 'Zoetwaterboeren' werkt een grote groep bedrijven en instellingen nauw samen aan een praktisch duurzaam watersysteem voor individuele agrarisch ondernemers. Volgens Pieter Vlaar van Vertify, een van de projectleiders, toont de grote betrokkenheid vanuit diverse geledingen van het vak het besef van de urgentie van het onderwerp.

Project+%27Zoetwaterboeren%27+toont+praktijk+waterbeheer
© Haijo Dodde

Greenport Noord-Holland Noord, Wageningen University & Research, Deltares en Pipelife zijn enkele partners in het project, maar ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, onderwijsinstellingen Aeres en Clusius en toeleverancier Agrifirm zijn aangehaakt. Vlaar: 'Dat maakt dat we samen veel expertise in huis hebben, maar ook dat we over de kanalen beschikken om die kennis en kunde straks vlot beschikbaar te stellen aan diegenen die ermee aan slag willen.'

Op het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk in Anna Paulowna wordt hard gewerkt aan de verschillende praktijkopstellingen om proeven te doen en demonstraties te kunnen geven van goed zoetwaterbeheer op perceelsniveau. Zo worden diverse drainagesystemen aangelegd en worden meetpunten geïnstalleerd om de resultaten van de verschillende praktische ingrepen te registreren.

In het project is aandacht voor de opslag van water in de bodem, het afvoeren van water bij veel neerslag, de waterkwaliteit en de toediening van het water in de teelt. 'Doel is om inzichtelijk te maken welke praktische mogelijkheden er zijn op basis waarvan de individuele ondernemer zelf besluiten kan nemen die passen in de eigen bedrijfsvoering', legt de projectleider uit.


Grote meerwaarde

Dat de proeven plaatsvinden in de setting van de dagelijkse praktijk, heeft volgens Vlaar een grote meerwaarde. 'Uiteindelijk is het de bedoeling dat ondernemers zelf aan de slag gaan met de uitkomsten. Die krijgen daar meer voeling mee, als ze in het veld met eigen ogen kunnen zien wat er praktisch allemaal mogelijk is.'

Volgens de projectleider groeit het belang van waterbeheer op maat. 'Zeker vanwege de klimaatveranderingen is er veel veranderd ten opzichte van vroeger. Toen lag de nadruk meestal op het zo snel mogelijk laten weglopen van overtollig water. Nu willen we zoetwater langer vasthouden om te kunnen benutten in de drogere perioden.'


Druppelirrigatie

Daarbij komt ook een aspect als een optimale benutting door druppelirrigatie aan de orde. 'Hoeveel water heeft het gewas nodig en hoe kan dat het meest efficiënt worden toegediend? Het project 'Zoetwaterboeren' formuleert daar antwoorden voor vanuit een geïntegreerd bedrijfssysteem', zegt Vlaar.

Het project is officieel gestart op 1 januari 2022 en loopt minimaal door tot en met 2025.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer