Dierenartsen: scheer schapen op tijd vanwege groene vlieg

Bij de meeste schapenhouders zijn de lammeren geboren en gaan de dieren de wei in. De temperaturen lopen geleidelijk op en dus wordt de groene vlieg, die myiasis veroorzaakt, weer actief.

Dierenartsen%3A+scheer+schapen+op+tijd+vanwege+groene+vlieg
© Twan Wiermans

Afgelopen zomer zagen dierenartsen de madenziekte vaker. 'Het was vochtig en broeierig. Schapen bleven langer nat en dat trekt sneller vliegen aan', zegt Sacha Plekkenpol, dierenarts bij Dierenartsencentrum de Stellingwerven.

Dit jaar moeten schapenhouders extra alert zijn op myasis, omdat het middel neocidol niet leverbaar is. Het wordt gebruikt in een dompelbad bij de behandeling van myiasis. Toch zal Plekkenpol het middel niet missen. 'Het belangrijkste is dat je preventief werkt. Scheer je dieren op tijd en gebruik een langwerkende pour-on zoals Clik.'


Geliger vacht

Volgens Reinard Everts van Schapendokter.nl kun je schapen die in de winter zijn geschoren, nogmaals scheren in de zomer. De gevoeligheid van myiasis is deels erfelijk bepaald. Gevoelige dieren hebben een geliger vacht door een mindere kwaliteit wolvet. Door hun geur zijn ze interessanter voor de groene vlieg. 'Dieren die de madenziekte hebben gehad, kun je het beste uitsluiten voor de fokkerij.'

Ook Everts zal neocidol niet missen bij de aanpak van myiasis. Naast Clik noemt hij Ectofly als alternatief. Wel ziet hij problemen bij de aanpak van schurft. 'Je wilt dan kunnen wassen met neocidol, omdat injectiepreparaten zoals Dectomax niet altijd effectief zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer