Duitse vraag naar biggen zwakt af

De zuigende werking van Duitsland aan Nederlandse biggen zwakt weer af. De varkensvleesprijzen stijgen weliswaar nog steeds, maar zorg over de toekomst weerhoudt Duitse varkenshouders ervan vlot weer biggen op te leggen.

Duitse+vraag+naar+biggen+zwakt+af
© Henk Riswick Fotografie
In de weken voor de prijsstijging met 13 euro per big (week 10 notering Weser Ems) werden ruim 50.000 biggen per week afgezet in Duitsland. In week 10 steeg dat aantal naar 58.456 biggen, om daarna weg te zakken naar 45.978 dieren.

In diezelfde weken werden in 2021 respectievelijk 72.526 en 68.682 biggen geëxporteerd. Terwijl dat in 2020 om 79.609 en 85.775 biggen ging. De cijfers over week 12 heeft RVO.nl nog niet beschikbaar.


Rendement

Voor de terughoudendheid van Duitse vleesvarkenhouders zijn meerdere verklaringen. Net als hun Nederlandse collega's hebben zij door de stijgende voerprijzen zorg over het rendement. Ook vrees over de beschikbaarheid van voldoende voer werkt belemmerend.

De meeste Duitse vleesvarkenshouders zijn ook akkerbouwer. Het voer dat ze op eigen land telen, kunnen ze onder de huidige omstandigheden waarschijnlijk met meer rendement direct vermarkten dan het te voeren aan hun varkens.

Daarnaast kiest Duitsland versterkt voor 5 x D: in Duitsland geboren, getogen, slachtrijp gemaakt, geslacht en verwerkt. Onder andere de drie grootste retailers, ReWe Group, Schwarz Group en Lidl, willen daarmee een signaal afgeven aan de Duitse varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer