Europarlement steunt voorstel voor langer kwekersrecht

Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met een rapport van de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) over betere bescherming van de octrooirechten van plantenontwikkelaars.

Europarlement+steunt+voorstel+voor+langer+kwekersrecht
© Europees Parlement

In de plenaire stemming in Straatsburg stemden maandag 641 Europarlementariërs voor en slechts 38 tegen bij 8 onthoudingen. Eerder was de parlementscommissie voor landbouw al vrijwel unaniem akkoord gegaan.

'Door dit akkoord hebben bedenkers van nieuwe varianten meer tijd om hun investering terug te verdienen', zegt Ruissen. Hij verwacht dat dit een positief effect zal hebben op innovatie, onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe plantenvariëteiten.


Het EU-akkoord verlengt het kwekersrecht op onder meer bloembollen, asperges en verschillende sierplanten van 25 naar 30 jaar. Kwekersrecht regelt de financiële vergoeding voor plantenveredelaars. Het zorgt voor bescherming van het werk van de veredelaars, maar voorkomt ook dat een paar grote bedrijven planten en planteigenschappen zouden monopoliseren.

Dat evenwicht dreigde de afgelopen jaren verstoord te raken, nadat het Europees Octrooibureau (EOB) de deur leek open te zetten voor het afgeven van octrooien op planteigenschappen. Daar is het EOB vorig jaar van teruggekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer