Ikigai Oxalis brengt kwekerij geluk

Met eigen concepten wil kwekerij Bejafleur de bekendheid van haar nicheproducten vergroten. Na de succesvolle introductie van Ikigai Oxalis denkt de familie Beijer nu na over een concept voor de zantedeschia in een 8 centimeterpot.

Ikigai+Oxalis+brengt+kwekerij+geluk
© VidiPhoto

'Met Ikigai Oxalis willen we meer bekendheid creëren voor de 'geluksklaver' en het verhaal erachter vertellen', zegt verkoopmanager Roel Beijer van pot- en perkplantenkwekerij Bejafleur in het Gelderse Huissen. 'De blaadjes van de oxalis doen denken aan een klavertjevier, vandaar de naam Ikigai, wat Japans is voor een zienswijze op geluk.'

De kwekerij heeft het concept samen met marketingbureau Pull Position in Naaldwijk ontwikkeld en vorig jaar op de markt gebracht. Het heeft volgens Beijer geleid tot een groeiende populariteit en een mooie afzet van de drie soorten in het assortiment: de paarse Oxalis Triangularis, de groene Oxalis Papillonicea en de rode Oxalis Mijke.


Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Ikigai Oxalis (@ikigai_oxalis)

Door de overeenkomst tussen oxalis en klavertjevier zijn we op de naam Ikigai gekomen

Roel Beijer, verkoopmanager Bejafleur

Het brede assortiment van het familiebedrijf bestaat verder uit cyclaam, Franse geranium, fuchsia, knolbegonia, viool, zantedeschia en zonnebloem. 'Mijn vader is hier met een compagnon in 1998 begonnen in een voormalige kwekerij van stekplanten voor groenten', legt de kweker uit. 'In 2002 is hij in zijn eentje verder gegaan. In het begin kweekte hij vooral cyclamen en Franse geraniums. In zijn zoektocht naar krenten in de pap kwam daar de zantedeschia als bijzonder product bij.'

Toen zijn vader 4,5 jaar geleden een burn-out kreeg, studeerde Beijer Sport- en Gezondheidsmanagement. Hij ontfermde zich over de verkoop in de kwekerij, rondde zijn scriptie later af en hoopt in de toekomst ruimte te vinden om naast zijn werk in de kwekerij iets met zijn opleiding te doen.


Ikigai Oxalis heeft de 'geluksklaver' bekender gemaakt.
Ikigai Oxalis heeft de 'geluksklaver' bekender gemaakt. © VidiPhoto

Het begin van de coronacrisis zorgde wel even voor paniek. '95 procent van onze planten is bestemd voor de export en die lag de eerste twee weken helemaal stil. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere afzetkanalen. Op Facebook ging ons bericht over huisverkoop in een kraam met een Tikkie viral, waardoor we 50.000 violen hebben verkocht', zegt Beijer.

'Later in de eerste lockdown zijn we de planten zelf aan huis gaan bezorgen in een straal van 50 kilometer via een tijdelijke webshop. Dat hebben we een week of vier gedaan en daarna ging gelukkig alles weer open', aldus de verkoopmanager. Uiteindelijk heeft Bejafleur niets weg hoeven gooien en twee goede jaren gedraaid.

Beijer vond het leuk om te improviseren, maar de kwekerij is toch gestopt met de webshop en de huisverkoop. 'Vorig jaar hebben we dat nog wel gedaan. Het voordeel is dat je direct reacties van consumenten krijgt. Maar het is toch een andere tak van sport dan de verkoop aan groothandels en exporteurs.' Zeven jaar geleden verkocht de kwekerij nog zo'n 70 procent van de producten voor de klok, maar inmiddels is dat nog maar ongeveer 5 procent.


De piek in de afzet ligt voor Bejafleur in het voorjaar.
De piek in de afzet ligt voor Bejafleur in het voorjaar. © VidiPhoto

'We proberen zoveel mogelijk in de voorverkoop kwijt te raken. De oxalis gaat helemaal niet meer via de klok, maar een product als geranium nog voor de helft.' De klokverkoop gebeurt vooral bij Veiling Rhein-Maas. De kweker vindt dat de handel daar kwalitatief beter is dan bij Royal FloraHolland en Plantion, waar in zijn ogen veelal restpartijen terechtkomen.

Bejafleur levert zantedeschia en oxalis in de weken 5 tot 40, violen in 8 tot 12, Franse geraniums in 12 tot 23, knolbegonia in 15 tot 25, zonnebloem in 19 tot 24 en cyclamen in de weken 29 tot 10 van het volgende jaar. 'De piek ligt in het voorjaar, waarbij we naast ons vaste personeel ook uitzendkrachten en studenten inschakelen', legt de kweker uit.


Dagbesteding

'Daarnaast werken we samen met dagbesteding Lingewaard. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verrichten werkzaamheden als het stickeren van potjes. Het zijn heel betrokken jongens. Een zei tegen zijn begeleider dat een droom is uitgekomen, omdat hij op school te horen had gekregen dat hij nooit in het groen zou kunnen werken.'De planten staan in zeventien afdelingen op betonvloeren in potgrond in potten van gerecycled kunststof. De kwekerij heeft een gesloten systeem voor de watercirculatie en gebruikt waar nodig biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bejafleur gebruikt zo weinig mogelijk gas voor de vloerverwarming in de kassen met de huidige hoge prijzen, maar ook voor die tijd dachten de eigenaren al na over energiebesparing en groene energie.


Ledverlichting en zonnepanelen

'We willen onze Son-T-lampen vervangen door ledverlichting en denken na over het plaatsen van een nieuw soort zonnepanelen op de kas', zegt de verkoopmanager. 'Maar het belangrijkste is de kwaliteit van onze planten.'

In de toekomst wil de kwekerij zich nog meer richten op nicheproducten. 'We ontwikkelen nu een eigen concept voor de zantedeschia, die we als enige ter wereld in een 8 centimeterpot kweken', stelt Beijer. 'Dat is echt een huzarenstukje waar zelfs bezoekers uit Japan naar komen kijken.'


Planten komen terecht in heel Europa

Bejafleur heeft twee kassen van 1,5 en 2 hectare, waarin de kwekerij jaarlijks 3,5 miljoen planten produceert in de potmaten 8, 10.5 en 12 centimeter. Deze komen terecht in heel Europa. Het bedrijf heeft veertien mensen vast in dienst, in het seizoen aangevuld met ongeveer twaalf flexibele krachten. Vader Albert Beijer is verantwoordelijk voor de teelt en zijn vrouw Nicoline voor administratie en financiën.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer