Vion draait voor het eerst in jaren weer verlies

Voor het eerst sinds 2014 sluit slachterijconcern Vion een boekjaar af met verlies. Waar de winst in 2020 nog uitkwam op 52,9 miljoen euro, bedroeg het verlies over 2021 29 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar met 6,2 procent naar 4,6 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Vion donderdag presenteerde.

Vion+draait+voor+het+eerst+in+jaren+weer+verlies
© Vion

De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen bedroeg in 2021 40 miljoen euro. Dat was in 2020 nog 122,3 miljoen euro. De nettoschuld liep op van 6,9 miljoen euro naar 114,8 euro en de solvabiliteit daalde van 46 procent naar 39,9 procent. Over 2021 wordt geen dividend uitgekeerd aan aandeelhouder ZLTO.


Vion-topman Ronald Lotgerink spreekt van een turbulent jaar. 'Niemand had dit verwacht.' Hij schrijft de daling toe aan veranderlijke marktomstandigheden, verstoringen in de toeleveringsketen en hogere kosten. 'Een ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek die vooral onze Duitse activiteiten sterk hebben beïnvloed', zegt Lotgerink.

Als eerste noemt de CEO van Vion de coronapandemie die zorgde voor veel directe en indirecte kosten en productieonderbrekingen. Zo'n 60 procent van de business van Vion vindt plaats in Duitsland. Door Afrikaanse varkenspest is de export naar derde landen vanuit Duitsland weggevallen en de afzet beperkt tot Europa.


Lagere import China

Daar kwam bij, geeft Lotgerink aan, dat vanaf maart, april 2021 de import door China fors werd beperkt. De inlandse varkensstapel was in het land veel sneller weer op peil dan door menigeen voor mogelijk werd gehouden. Ook inflatie speelde Vion in 2021 parten. De CEO van Vion noemt de fors gestegen kosten voor energie, plastics en arbeid.

De alsmaar stijgende inkoopkosten voor rundvlees die vertraagd konden worden doorberekend naar de afnemers, speelde ook een rol. Lotgerink: 'De verkoopprijs wordt voor een paar maanden vastgelegd en dan loop je steeds achter de muziek aan als de prijs ondertussen harder stijgt.


Stijgende kosten

Over wat 2022 gaat brengen, valt volgens de topman van Vion 'met geen zinnig woord iets te zeggen'. Er zijn volgens hem nog steeds veel onzekerheden. Enerzijds treffen die de afzet, anderzijds hebben het bedrijf en de hele keten ook te maken met snelstijgende kosten. De oorlog in Oekraïne is op dit moment de belangrijkste oorzaak van sterk stijgende kosten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'Die prijsstijgingen zijn dramatisch en treffen niet alleen ons, maar ook onze leveranciers en klanten. Vooral de voer- en energiekosten stijgen razendsnel. Dat is de belangrijkste uitdaging van dit moment. Wij hebben daarom al onze klanten een brief geschreven waarin wij aangeven met ingang van 14 maart een toeslag in rekening te brengen. De extra kosten moeten worden doorberekend', zegt Lotgerink.


Koersvast

De CEO van Vion heeft ondanks de tegenvallers vertrouwen in de strategie die de Boxtelse slachterij drie jaar geleden inzette. Die is gericht op het bouwen van korte, gesloten ketens waarin producten worden gemaakt met toegevoegde waarde op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, klimaat en smaak.

Lotgerink: 'Onze markt- en kostenpositie is goed. Een strategie bouw je niet voor een jaar. Wij houden vast aan onze koers. De markt herstelt zich wel weer.'

• Bekijk het Vion-jaarverslag 2021

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer