Baten Naktuinbouw verder omhoog

Het exploitatietotaal van Naktuinbouw is in 2021 opnieuw gestegen. De inkomsten namen met 10 procent toe, blijkt uit het jaarverslag van de organisatie.

Baten+Naktuinbouw+verder+omhoog
© Naktuinbouw

De inkomsten van Naktuinbouw waren vorig jaar 35,7 miljoen euro, wat 3,5 miljoen meer is dan in 2020. Ook in 2020 was er sprake van een toename van de verdiensten: toen gingen die met 1,4 miljoen euro omhoog.

De baten uit keuringen zaten in de lift. Die komen uit op 15,7 miljoen euro, terwijl ze 14,5 miljoen bedroegen in 2020. Laboratoriumwerkzaamheden brachten eveneens 1,1 miljoen euro meer in het laatje: 9,7 miljoen euro in 2021 tegenover 8,6 miljoen het jaar ervoor.

Met name de brexit heeft tot meer werk voor Naktuinbouw geleid. Het aantal uren in import- en exportinspecties verdubbelde. De hoeveelheid exportinspecties van de keurder ging bijvoorbeeld van vijftigduizend naar honderdduizend. Daarom heeft de tuinbouworganisatie meer keurmeesters in dienst genomen.


Meer keurmeesters

Het aantal keurmeesters van Naktuinbouw steeg van 100 naar 109. Voor extra werk in de laboratoria werden 7 nieuwe mensen ingehuurd. Het totale personeelsbestand van de organisatie klom het afgelopen jaar van 365 naar 376.

De organisatie ontving van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een subsidie voor het ondersteunen van de sector in de voorbereidingen op de brexit. Dit geld is gebruikt voor het aannemen van extra mankracht.


Nieuwe organisatie

Naktuinbouw zit onder de noemer Toekomstige Organisatie van Naktuinbouw in 2024 in een transitie om tot een nieuwe organisatie te komen. De omvang van de directie en het managementteam gaat hierdoor terug van zeven naar vijf personen, aldus bestuursvoorzitter Agnes van Ardenne.

Naktuinbouw boekte in het afgelopen verslagjaar een winst van 1,8 miljoen euro. Dit was aanzienlijk hoger dan de 91.000 euro van 2020. Het geldbedrag in het spaarpotje van de keurder van teeltmateriaal steeg hierdoor naar 9 miljoen euro.


Restitutie

Omdat Naktuinbouw geen winstoogmerk heeft, heeft het bestuur van de organisatie besloten op onderdelen een restitutie in de keuringsbijdragen te verlenen.

Naktuinbouw kreeg het afgelopen jaar vier klachten te verwerken over het eigen functioneren. Twee betroffen de keuringen en twee het laboratoriumwerk. Een daarvan, het onnodig nemen van bladmonsters voor toetsing, werd gegrond verklaard.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer