Voedselveiligheid heeft 'topprioriteit' na fipronilaffaire

De controle op voedselveiligheid is na de fipronilaffaire van 2017 verbeterd. Voedselveiligheid heeft nu 'topprioriteit' binnen de eierketen en bij de overheid, schrijven zorgminister Ernst Kuipers en zijn landbouwcollega Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer.

Voedselveiligheid+heeft+%27topprioriteit%27+na+fipronilaffaire
© Twan Wiermans

Miljoenen eieren moesten destijds worden vernietigd omdat ze met het voor mensen schadelijke middel fipronil waren vervuild. Na deze affaire is een actieplan opgesteld door de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een van de belangrijkste doelen van het actieplan was ervoor zorgen dat voedselveiligheid topprioriteit heeft binnen de eierketen en bij de overheid. Uit de evaluatie blijkt volgens de bewindslieden dat dit doel is bereikt.

'Alle partijen zijn doordrongen van het belang van het borgen van de voedselveiligheid en van de verantwoordelijkheid die zij als onderdeel van het voedselveiligheidssysteem hierin hebben. Uit de evaluatie is gebleken dat het voedselveiligheidsstelsel in Nederland is verbeterd en goed is ingericht om voedselveiligheid op een hoog niveau te houden', schrijven de bewindslieden aan de Kamer.

Nieuwe incidenten

De ministers waarschuwen wel dat nieuwe incidenten of crises niet kunnen worden uitgesloten. 'Voedselveiligheid lijkt vanzelfsprekend, maar alertheid blijft noodzakelijk. Het stelsel vraagt continue aandacht van onze departementen, de NVWA en het betrokken bedrijfsleven.'

Het is nog niet gelukt om de NVWA meer mogelijkheden te geven in te grijpen als de voedselveiligheid in het geding is. Er wordt aan gewerkt om deze extra mogelijkheden juridisch te regelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer