'Oekraïne toont strategisch belang landbouw'

De hartverscheurende oorlog in Oekraïne leidt al bijna drie weken tot onmenselijk leed. De Russische invasie in de graanschuur van Europa heeft het belang van voedsel pijnlijk duidelijk gemaakt.

%27Oekra%C3%AFne+toont+strategisch+belang+landbouw%27
© Dirk Hol

Het zaaiseizoen is aangebroken, maar voldoende zaaigoed en stroom is er vaak niet. Dat veroorzaakt gaten op de wereldmarkt, met extreme prijsstijgingen tot gevolg. Niet alleen in Oekraïne, maar ook in Afrika en het Midden-Oosten zorgt dit voor grote voedseltekorten.

Het heeft ook wereldwijd economische gevolgen. De kosten voor grondstoffen, kunstmest en energie lopen sterk op. Dus ook op het boerenerf. Europa is nu nog sterk afhankelijk van gas en olie uit Rusland.

Poetin kan ons in de kou zetten door de gaskraan dicht te draaien. Zeker nu de prijzen torenhoog zijn, spekt onze import ook rechtstreeks de Russische oorlogskas. De EU wil daarom sneller verduurzamen.

Een Wet strategisch belang land- en tuinbouw is nodig voor onze voedselautonomie

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de impact op de onze boeren en tuinders op de langere termijn laat zich moeilijk voorspellen. Een Wet strategisch belang land- en tuinbouw is daarom nodig voor onze voedselautonomie en vooruitgang op gebied van klimaat en duurzaamheid.

Niet alles kan op hetzelfde stuk grond, je moet kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van vruchtbare landbouwgrond tegen opkoop door buitenlandse partijen.

We moeten niet naïef zijn over toenemende instabiliteit wereldwijd, het belang van voedsel bij een alsmaar groeiende wereldbevolking en het effect van klimaatverandering op migratie. Nederland voedt de wereld niet, maar de oorlog in Oekraïne laat zien dat we in Europa én Nederland echt moeten werken aan onze strategische positie voor gezond voedsel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer