Voorlopig groen licht voor omstreden bouw aardappelloodsen Oudeschans

De maatschap De Winter in Oudeschans kan op eigen risico starten met de bouw van enkele nieuwe loodsen voor het pootgoed. De Raad van State wees woensdag een verzoek af van veel dorpsbewoners om het bestemmingsplan voor dit project te schorsen. Ze vinden dat de grote loodsen niet passen bij het beschermde karakter van het monumentale vestingdorp in Noordoost-Groningen.

Voorlopig+groen+licht+voor+omstreden+bouw+aardappelloodsen+Oudeschans
© Koos van der Spek

De Raad van State zal later dit jaar alle bezwaren tegen het bestemmingsplan uitgebreid behandelen. De raad heeft nu alleen een belangenafweging gemaakt. Daarbij wegen de belangen van de maatschap dus het zwaarst.

De gemeente Westerwolde heeft inmiddels ook een vergunning verleend voor de bouw van de loodsen. Die vergunning kan ook nog worden aangevochten. De maatschap moet er dus rekening mee houden dat de bouw later alsnog wordt verboden.


Bestaande rechten

Maar een verbod ligt niet echt voor de hand. Het vorige bestemmingsplan voor de locatie van De Winter gaf al de mogelijkheid om nieuwe loodsen te bouwen op een plek die nog dichter tegen de dorpsrand aan ligt. Het nieuwe plan concentreert nu bestaande loodsen met de nieuwe op een plek die iets verder van het dorp ligt.

Zou de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan vernietigen, dan geldt weer het voorgaande plan dat minder aantrekkelijk is voor de dorpsbewoners. De gemeente spreekt van bestaande rechten waar de maatschap dan gebruik van kan maken.


Verkeer

Dat mogelijke beroep op eerder bestaande rechten heeft voor de raad zwaar meegewogen in dit geschil. Daarnaast wordt met het nieuwe plan verkeer naar de loodsen buiten het vestingdorp gehouden. De maatschap krijgt een eigen ontsluiting die aansluit op een weg die het dorp minder belast. De raad vindt het daarom aannemelijk dat de gevolgen voor het dorp minder zullen zijn dan de mogelijke gevolgen van het voorgaande plan.

Volgens de dorpsbewoners komt er een massaal industrieel complex aan de rand van het dorp te staan. Maar dat valt volgens de raad wel mee. Er is een inrichtingsplan met hoog groen rondom de loodsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer