In+aardappelbewaring+lopen+verliezen+sterk+uiteen
Nieuws
© Twan Wiermans

In aardappelbewaring lopen verliezen sterk uiteen

Gewichtsverliezen tijdens de aardappelbewaring Iopen sterk uiteen. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek dat DLV Advies samen met een tiental telers heeft gedaan.

Wat zijn de oorzaken en wat is eraan te doen? Een maatregel die de verdampingsverliezen in ieder geval beperkt, is kort en krachtig ventileren. Bewaarverliezen in aardappelen bedragen de eerste maand 1 tot 3 procent en daarna lopen de verliezen terug naar 0,5 tot 0,6 procent per maand gemiddeld. De verschillen tussen telers en partijen zijn groot. En dat kost geld.

Hoe kan een teler de verliezen beperken? Het doel van drogen is het afvoeren van schadelijk vocht. Nadeel is dat daardoor ook het gezonde product indroogt. En vooral direct na de oogst kan dat heel hard gaan.

Uit een praktijkonderzoek dat DLV Advies samen met een tiental telers heeft gedaan, blijkt dat het verschil in gewichtsverlies in de eerste twee weken na de oogst heel groot is: tussen 0,25 en 3 procent.


Wondheling

Bij de evaluatie bleek dat telers met de grootste verliezen ook de telers waren die genoodzaakt waren hun partijen intensief te drogen. Deze hoge verliezen ontstaan doordat de schil na de oogst beschadigd is en weinig weerstand heeft. Een schil die intact is, houdt heel veel vochtverlies tegen. Dat verklaart ook het grote belang van wondheling na oogst en sorteren.

Ventileren voordat de schil volledig is geheeld, kost kilo's. Droog daarom beslist niet langer dan nodig. Ook bij partijen waarin hier en daar een rotte knol voorkomt, is continu drogen niet wenselijk. Bij het drogen maakt het voor het gewichtsverlies niet uit op welke manier je het product droogt. Hulpmiddelen, zoals een kachel of een condensdroogsysteem, leiden niet tot meer of minder indroging. Veel belangrijker is dat het drogen effectief gebeurt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer