Zorgen in Kamer om optreden tegen Overijsselse PAS-melders

Er zijn grote zorgen in de Tweede Kamer over de positie van PAS-melders. Aanleiding is het besluit van provincie Overijssel om na meerdere gerechtelijke uitspraken handhavend op te treden tegen een viertal biomassacentrales.

Zorgen+in+Kamer+om+optreden+tegen+Overijsselse+PAS%2Dmelders
© Dirk Hol

Het kabinet is bezig PAS-melders te legaliseren en een vergunning te geven. Tot die tijd worden ze gedoogd, maar provincie Overijssel zegt zich toch gedwongen te voelen tegen enkele bedrijven op te treden. Partijen in de Tweede Kamer vrezen voor de toekomst van deze melders, zo bleek donderdag tijdens een landbouwcommissiedebat.


Volgens Overijssel wil de rechtbank dat de provincie handhavend optreedt en dus een vergunning eist van enkele melders. De provincie is het bevoegd gezag dat moet handhaven op het al dan niet hebben van een milieuvergunning. Wat het precies betekent als de provincies handhavend optreden, is nog niet duidelijk.


Kwestie van rechtszekerheid

Naast de centrales zijn er in Overijssel nog honderden en in heel het land enkele duizenden bedrijven die zonder vergunning werken. In de Kamer zijn er zorgen over wat dit betekent voor andere melders, veelal veehouders. Volgens CDA'er Derk Boswijk is het een kwestie van rechtszekerheid. 'Binnenkort komen er soortgelijke zaken voor.'

Dat denkt ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. 'Je kunt erop wachten dat ze ook bij individuele boeren gaan handhaven.' De politica vindt het zorgelijk 'dat de overheid iets zegt wat je als individu niet kan vertrouwen'.


Heel, heel schrijnend

PvdA'er Joris Thijssen noemt het 'heel, heel erg schrijnend dat er een medeoverheid is die al jarenlang trouw het beleid van de rijksoverheid uitvoert, maar nu zegt: we kunnen niet meer, anders zijn we zelf niet rechtmatig aan het handelen'. Het beleid van het kabinet moet veel verplichtender zijn, vindt hij.

'Het moet toch voelen alsof de grond onder je wegzakt', zegt VVD'er Thom van Campen over de situatie voor de bedrijven. PAS-melders zijn volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis 'naast de natuur de echte slachtoffers van het overheidsbeleid'.

Grinwis spreekt van 'onrecht dat al drie jaar duurt' en vraagt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) te garanderen dat geld voor oplossingen uit het voorgenomen stikstoffonds komt, 'zodat provincies vandaag al aan de slag kunnen met legaliseren'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer