Gelderland start met vergoeding van kosten buiten leefgebied wolf

Provincie Gelderland start in mei met een calamiteitenregeling voor wolvenschade die optreedt buiten de aangewezen wolvenleefgebieden.

Gelderland+start+met+vergoeding+van+kosten+buiten+leefgebied+wolf
© VidiPhoto

Gelderse houders van schapen en geiten kunnen ook buiten de aangewezen wolvenleefgebieden subsidie krijgen om vee te beschermen tegen een zwervende wolf. Deze calamiteitenregeling geldt wanneer een zwervende wolf niet gelijk doortrekt, maar langere tijd in een gebied blijft dat niet geschikt is als leefgebied en daar schade veroorzaakt.

In Gelderland leven sinds 2019 wolven. Tot nu toe zijn de Noord-Veluwe, Midden-Veluwe en Zuidwest-Veluwe aangewezen als leefgebied. Binnen deze gebieden krijgen dierhouders sinds 2020 ondersteuning bij het nemen van preventieve maatregelen, onder andere met subsidie. Buiten de leefgebieden kunnen zwervende wolven voorkomen. Vaak trekken deze dieren door naar gebieden die geschikt zijn als leefgebied.


Meldingen van wolvenaanvallen

Subsidie op basis van de calamiteitenregeling is mogelijk wanneer er twee wolvenaanvallen binnen zeven dagen zijn binnen een gemeente of binnen twee aan elkaar grenzende gemeenten. Dit kunnen schapen- of geitenhouders nakijken op de website van uitvoeringsorganisatie BIJ12, waar de meldingen van vermoedelijke wolvenaanvallen staan geregistreerd. De subsidie is tijdelijk en moet binnen twee weken na de tweede aanval zijn aangevraagd.

De calamiteitenregeling maakt het volgens provincie Gelderland mogelijk dat dierhouders snel en blijvend maatregelen kunnen treffen zonder dat een aanwijzing als wolvenleefgebied aan de orde is. De nieuwe regeling is ontwikkeld door de provinciale wolvencommissie. Die bekijkt met de directe belanghebbenden welke maatregelen nodig zijn om te zorgen dat wolven en mensen zo goed mogelijk naast elkaar kunnen leven.


Via de calamiteitenregeling helpen de wolvencommissie en de provincie schapen- en geitenhouders, bijvoorbeeld met het tijdelijk uitlenen van wolfwerende rasters of een tegemoetkoming in de kosten. Zo hoopt de wolvencommissie veehouders te stimuleren maatregelen te nemen.

Als dierhouders in een vroeg stadium wolfwerende maatregelen treffen, neemt de kans op wolvenaanvallen af. En daarmee de kans op onnodig, ingrijpend leed voor dier en dierhouder, aldus de provincie.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer