Wetenschappers ontwikkelen algoritme dat geknor omzet in emoties
Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een algoritme ontwikkeld waarmee de geluiden die varkens maken kunnen worden ontcijferd. Ze spreken over een akoestische handtekening waarmee het dierenwelzijn kan worden bewaakt.
'We hebben het algoritme getraind om het gegrom van varkens te decoderen', zegt Elodie Briefer, expert in communicatie van dieren bij de Universiteit van Kopenhagen. Om het algoritme te kunnen ontwikkelen, trainden de wetenschappers een neutrale groep mensen die 7.414 verschillende geluiden van meer dan vierhonderd varkens beoordeelden. Zij werden daarbij ondersteund met audio-opnames en gedragsgegevens van varkens vanaf de geboorte tot aan de dood.
Met kunstmatige intelligentie kunnen signalen als knorren, snuffelen, grommen en gillen worden omgezet in emoties. Volgens de wetenschappers kan het gebruik van kunstmatige intelligentie helpen om het fysieke, maar ook het mentale welzijn te bewaken en de weg vrij te maken voor een betere behandeling van vee op boerderijen en elders. 'Nu hebben we nog iemand nodig die het algoritme wil doorontwikkelen tot een app waarmee boeren het welzijn van hun dieren kunnen bewaken', licht Briefer toe.
In het tijdschrift Scientific Reports beschrijven de onderzoekers hoe ze de kunstmatige intelligentie gebruikten om de akoestische handtekeningen van 7.414 varkensoproepen van meer dan vierhonderd dieren te analyseren. De meeste opnames waren afkomstig van boerderijen, maar er zijn ook geluiden gebruikt uit onderzoek waar varkens speelgoed, voedsel en onbekende voorwerpen kregen om rond te neuzen en te verkennen.
Verschil in geluid
De onderzoekers ontdekten dat er meer hoge pieptonen waren in negatieve situaties. Ondertussen werden laag knorren en blaffen over de hele linie gehoord, ongeacht de situatie. Kort gegrom was over het algemeen een goed teken van tevredenheid bij het varken. 'Er zijn duidelijke verschillen in het geluid dat varkens maken, als we kijken naar positieve en negatieve situaties', concludeert Briefer. In positieve situaties zijn de 'gesprekken' veel korter, met kleine schommelingen in de geluidsgolven.
Volgens de onderzoekers classificeerde het algoritme 92 procent van de oproepen goed als positieve of negatieve emoties. Dierenwelzijn is nu nog vaak gericht op de fysieke gezondheid van varkens, stellen Briefer en haar collega's. Zij zijn ervan overtuigd dat hun algoritme ook de weg kan effenen voor nieuwe geautomatiseerde systemen in de veehouderij om het mentale welzijn van dieren te beoordelen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6110 (LH) #26317
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
Claas Schudder Volto (HA) #558277
Gebruikt, € 5.000
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %