Interesse in biologische landbouw blijft in Duitsland groeien

Eén op de vijf Duitse boeren heeft interesse in biologische omschakeling. Een nieuw hoogtepunt, blijkt uit de agrarische economische barometer in opdracht van de Duitse Boerenbond (DBV).

Interesse+in+biologische+landbouw+blijft+in+Duitsland+groeien
© Han Reindsen

Van die 20 procent die interesse toont, overweegt 18,7 procent over te stappen en 1,3 procent plant de omschakeling. In Zuid-Duitsland staat maar liefst 27,5 procent van de bedrijven open voor die omzetting. Vooral kleinere bedrijven van minder dan 50 hectare zijn geïnteresseerd in biologische landbouw.

Zekerheid van de verkoop, hogere prijzen en betere financiering zijn voor de ondervraagden bijzonder belangrijk bij het nemen van een beslissing om over te stappen. Als de gemiddelde groei van de vraag in de afgelopen tien jaar wordt doorgezet, zou de biologische landbouw de komende tien jaar 20 procent van de markt voor zijn rekening nemen.

Groeiremmers

Hoewel er aan de vraagzijde reden tot optimisme is, wordt de binnenlandse biologische landbouw bedreigd met groeiremmers. Dat heeft vooral te maken met de nationale uitvoering van het landbouwbeleid en overregulering van de biologische wetgeving door de Europese Unie (EU). De DBV pleit daarom voor duidelijke correcties in het nationale strategieplan van de federale regering.

Naast stabiele verkoopmogelijkheden is betrouwbare financiering een voorwaarde voor Duitse boeren om te profiteren van de omschakeling naar biologische landbouw. Ook is een snelle hervorming van de EU-wetgeving voor biologische landbouw nodig, vindt DBV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer