Cosun gestart met afleveren bietenzaad bij akkerbouwers

Cosun Beet Company is deze week gestart met het leveren van het bestelde bietenzaad. De levering wordt uiterlijk 10 maart afgerond. Akkerbouwers die na januari zaad bestelden, ontvangen het uitgangsmateriaal na 10 maart.

Cosun+gestart+met+afleveren+bietenzaad+bij+akkerbouwers
© Koos van der Spek

Nog steeds kunnen telers extra bietenzaad bestellen bij Cosun. Van alle resistentiesoorten is nog voldoende zaad beschikbaar, al is de keuze uit rassen beperkt, laat de bietenverwerker weten. Overigens stelt Cosun dat bij het uitblijven van vorst het maken van een goed zaaibed een stuk uitdagender wordt dan vorig jaar.

Door de overvloedige regenval van met name vorige week schuift het voorjaarslandwerk voorlopig op. De variatie in neerslaghoeveelheden is landelijk groot. De lokale neerslagsom in het zuidwesten bedroeg in februari zo'n 60 millimeter, in het noordoosten viel deze maand op sommige plaatsen wel 180 millimeter regen. Dit zorgt her en der voor wateroverlast op percelen.


Zaad droog bewaren

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS adviseert bietentelers het zaad tot aan het zaaien in een droge en niet te warme ruimte te bewaren. De kiemenergie van bietenzaad en de werking van de toegevoegde middelen kan sterk verminderen als het zaad vochtig wordt, waarschuwt IRS. Een droge ruimte met een relatieve luchtvochtigheid van 60 procent is een geschikte plaats om bietenzaad op te slaan.


Volgens IRS zijn verwarmde ruimtes doorgaans droog genoeg, al moet het zaad ook weer niet te warm worden bewaard (boven 25 graden). Verder wijst IRS erop dat eventueel overgebleven zaad van vorig jaar weer kan worden gebruikt, tenzij het het middel Vibrance SB bevat en het niet goed is bewaard.

De opgebruiktermijn van Vibrance SB verliep op 1 juni 2021. Op het blauwe label op het pak is te zien welke gewasbeschermingsmiddelen aan het zaad zijn toegevoegd. Uit onderzoek blijkt dat twee bewaarmethoden geschikt zijn. Dit betreft opslag in een afgesloten vat met daarin een zak silicagel of bewaring in een plastic zak in de diepvries bij 18 graden onder nul. Als overgebleven zaad niet goed is bewaard en het tijdens opslag aan vochtige lucht is blootgesteld, bestaat het risico dat de kwaliteit sterk is verminderd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer