Overijssel stuurt brandbrief aan minister over PAS-melders

Provincie Overijssel heeft een brandbrief gestuurd aan minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Daarin verzoeken de gedeputeerden om snel ingrijpende bronmaatregelen te nemen die leiden tot een stikstofdepositiedaling.

Overijssel+stuurt+brandbrief+aan+minister+over+PAS%2Dmelders
© Twan Wiermans

Provincie Overijssel ziet zich door meerdere gerechtelijke uitspraken gedwongen over te gaan tot handhaving bij vier biomassa-installaties naar aanleiding van hun PAS-melding. Er lopen bovendien tientallen procedures tegen veehouders met een PAS-melding, waarvoor hetzelfde scenario dreigt als bij de biomassa-installaties.Rechtbank Overijssel deed 25 januari uitspraak over de afwijzing van verzoeken om handhavend op te treden tegen vier biomassa-installaties in Overijssel. Argumenten dat deze ondernemers te goeder trouw hebben gehandeld en dat het Rijk een legalisatieprogramma is gestart, werden als onvoldoende beoordeeld door de rechtbank.


Maatregelenpakket

De rechter vindt dat het maatregelenpakket van de minister om de stikstofdepositie terug te dringen tot nu toe onvoldoende garantie biedt om de PAS-melders te kunnen legaliseren. Daarom werd het verweer van provincie Overijssel om niet te willen handhaven door de rechtbank verworpen.


Provincie Overijssel zegt nu geen andere optie meer te zien dan over te gaan tot handhaving van de vier biomassacentrales. Opnieuw afzien van handhaving zou er namelijk op neer komen dat Gedeputeerde Staten de uitspraak van de rechter naast zich neerleggen. Daarmee zouden ze bewust onrechtmatig handelen.


Deuk in vertrouwen

De door gerechtelijke uitspraken gedwongen stap tot handhaving, in relatie met de eerdere belofte van de toenmalige minister, leidt tot een deuk in het vertrouwen vanuit de samenleving in de overheid. Dat gebeurt vooral bij ondernemers, schrijft het college in de brandbrief.

'Gelet op de grote stikstofreductie en natuurherstelopgave vanuit het Rijk die ons de komende jaren wachten, is wederzijds vertrouwen tussen overheid en maatschappij essentieel om samen op te kunnen trekken om deze opgave te realiseren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer