Sanering varkensbedrijf leidt tot nieuw verdienmodel veehouders

Nico Steintjes en Annemiek Scholten uit Wehl gooiden in 2020 het roer om. Ze gingen van 220 zeugen, 800 speenbiggen en 2.000 vleesvarkens naar 7 zeugen en 60 vleesvarkens. Het vlees verkopen ze in hun eigen Landwinkel.

Sanering+varkensbedrijf+leidt+tot+nieuw+verdienmodel+veehouders
© Dick van Doorn

Varkens- en vleesveehouders Nico Steintjes (51) en Annemiek Scholten (49) runnen in de Wehlse Broeklanden in Gelderland hun bedrijf. Na de Hogere Landbouwschool werkte Steintjes vier jaar bij DLV. Toen hij thuis in maatschap kwam, telde het bedrijf op de thuislocatie in Wehl tachtig zeugen en driehonderd vleesvarkens.

Om uit te kunnen breiden in de varkenshouderij kocht familie Steintjes in 1997 een kilometer verderop er een boerderij bij. Ze groeiden naar 220 zeugen, achthonderd speenbiggen en tweeduizend vleesvarkensplaatsen. Twee jaar geleden werd deze locatie gesaneerd, dat gebeurde op basis van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). De grond wordt omgezet in grasland.


Dexter-runderen

Steintjes en Scholten startten daarnaast in 2005 met het hobbymatig houden van Dexters. Dat is het kleinste Europese runderras met een schofthoogte tussen de 80 tot 110 centimeter. Zonder melkkoeien vonden ze de weides wel erg leeg.

Door transparant te ondernemen, voelen onze klanten zich verbonden met de landwinkel

Annemiek Scholten, eigenaar Landwinkel Wehl

Het rundvlees komt van Dexter-koeien.
Het rundvlees komt van Dexter-koeien. © Dick van Doorn

De kersenteelt werd een jaar later opgepakt als professionele uitdaging. In een kort tijdsbestek groeide het kersenareaal naar 1,5 hectare met dertien verschillende rassen. Weer een volgende stap zette het Achterhoekse stel in 2014 met de bouw van boerderijwinkel De Verse Kers, waarvoor ze lid werden van coöperatie Landwinkel.

De eerste stappen met huisverkoop werden al in 2007 gezet met een kersenkraam langs de weg. 'Wij willen mensen laten zien hoe voedsel wordt geproduceerd', licht Steintjes toe. De winkel had bij de start een vloeroppervlak van 100 vierkante meter.

Toen het varkenshouderijbedrijf najaar 2020 werd afgestoten, startten Steintjes en Scholten de ombouw van de oude varkensstallen op de thuislocatie in Wehl naar een huisvesting met uitloop. Er werden vrijloopkraamhokken op stro gebouwd van ruim 12 vierkante meter met daarnaast een uitloop van nog eens 12 vierkante meter.


Winkelverkoop leidend

De winkelverkoop is voor het stel leidend in het aantal te houden varkens. De biggen verlaten het bedrijf via de toonbank van de Landwinkel. Daarom worden nu zeven zeugen en zestig vleesvarkens gehouden. De zeugen krijgen zo'n tien biggen per worp en die blijven zo'n zes à zeven weken bij de zeug.

De verkoop van producten als slavinken, schouderkarbonades, speklapjes, verse worst, gepaneerde schnitzels en pulled pork loopt erg goed. De verkoop van ham- en filetlappen gaat vrij moeizaam. Een kwestie van smaak, denken de veehouders. Daarom kruisen zij nu Berkshire in bij de TN50-zeugenlijn.


Bonte biggen door de kruising met Berkshire.
Bonte biggen door de kruising met Berkshire. © Dick van Doorn

Het idee daarachter is door rotatiekruising een eigen zeug te fokken, met als eindbeer een Deense Duroc. 'We streven naar meer intramusculair vet, waardoor onze hammen en filetlappen voller en rijker zullen smaken', geeft Scholten aan.

Bij het rundvee verloopt de vierkantsverwaarding al uitstekend. Het koppel Dexters is uitgebreid naar 62 stuks. Het rundvlees dat in de winkel wordt verkocht, is daarvan afkomstig. 'Dexter-koeien hebben, net als het Wagyu-ras, heel lekker vlees. De klanten waarderen dit', weet Steintjes. Iedere vier weken worden vijf tot zeven varkens en runderen geslacht.

In de Landwinkel verkopen Steintjes en Scholten naast het varkens- en rundvlees en de kersen producten die ze aankopen via het Landwinkel-concept. Vooral door de kersenverkoop kregen ze steeds meer vaste klanten in de winkel.

Met het geld dat binnenkwam via de saneringsregeling is er door het stel veel nieuwgebouwd. Zo werd de winkeloppervlakte vergroot naar 130 vierkante meter. Daarnaast zijn er een nieuw magazijn, nieuwe vriescel en nieuwe opslagruimte gerealiseerd. De oude rundveestal werd vervangen door een potstal.


Koffieschuur

Verder is er een koffieschuur van 100 vierkante meter opgetrokken. 'Hier kunnen klanten gezellig binnen of buiten op het terras koffiedrinken met iets erbij. Ze hebben dan zicht op de zeugen en biggen die in de uitloop lopen. Door transparant ondernemen voelen onze klanten zich verbonden met onze Landwinkel', stelt Scholten.

Bovendien kregen ze door de kersenteelt en de nieuwbouw ook veel regionale media-aandacht, meldt Steintjes. 'En in het bijzonder door onze Dexter-vleeskoeien, omdat dit toch een vrij zeldzaam ras is. Wij hebben dan ook weinig hoeven te adverteren om meer mensen naar onze winkel te trekken.'

Het stel zet zich niet af tegen de gangbare varkenshouderij, maar zocht hun eigen verdienmodel. Vooral de vaste klanten zijn inmiddels echte 'ambassadeurs' geworden, verzekeren Steintjes en Scholten. 'Zij brengen via mond-tot-mondreclame veel nieuwe klanten naar onze Landwinkel.'


'Varken is het ultieme kringloopdier'

Het varkensvoer van Steintjes en Scholten komt vooral uit de regio, zoals oud brood, maar bestaat ook uit overgebleven groente en fruit uit de winkel. Nico Steintjes noemt een varken het ultieme kringloopdier. 'Zijn rantsoen bestaat 95 procent uit producten die de mens niet wil of kan verteren. We proberen zo de afvalstroom te verkleinen.' De varkens en runderen worden geslacht bij Heinen Vlees in Zelhem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer