Erik Koldewey: 'Innovaties boven tafel halen en praktijkrijp maken'

Programmamanager Erik Koldewey van de Innovatie Coöperatie denkt dat boeren, loonwerkers en bedrijven rond de land- en tuinbouw veel innovatieve ideeën hebben. Zijn organisatie wil ze boven tafel krijgen en praktijkrijp maken.

Erik+Koldewey%3A+%27Innovaties+boven+tafel+halen+en+praktijkrijp+maken%27
© De Innovatie Coöperatie

Wie zijn jullie?

'De Innovatie Coöperatie is een netwerk van vernieuwers in en rondom de landbouw in de Achterhoek en de Cleantech Regio. Ons team van zeven mensen ondersteunt boeren en mkb's bij het ontwikkelen en realiseren van nieuwe ideeën. We werken altijd bottom-up. Het initiatief en eigenaarschap blijft bij de ondernemer. Ondernemers kunnen kosteloos bij ons aankloppen.'

Boeren, loonwerkers en andere agrobedrijven hebben vaak geen tijd en geld om hun ideeën verder uit te werken

Erik Koldewey, programmamanager Innovatie Coöperatie

Hoe is de coöperatie ontstaan?

'Vanuit de gemeenteraad van Lochem. De raad vond het belangrijk dat boeren werden geholpen bij het vernieuwen en innoveren van hun bedrijf. Dit idee hebben we verder ontwikkeld tot de Innovatie Coöperatie, waarbij we ideeën van ondernemers helpen realiseren.

'Ons initiatief is uitgerold in de Cleantech Regio, een gebied dat de stedendriehoek en de Achterhoek omvat. Onze financiers zijn het Rijk, de provincie en de deelnemende gemeenten in de Cleantech Regio en de provincie in de Achterhoek.'


Zijn er veel ideeën bij boeren?

'Zeker. Maar boeren, loonwerkers en andere agrobedrijven hebben vaak geen tijd en geld om deze ideeën verder uit te werken.

'Daarnaast weten ze vaak niet welke weg ze moeten bewandelen om hun plannen praktijkrijp te maken en te laten slagen. Wij hebben die kennis wel in huis, net als geld en een breed netwerk om ermee aan de slag te gaan.'


Noem eens een gerealiseerd project?

'Een van de eerste ideeën was om akkerranden van maisvelden te verfraaien met zonnebloemen. Dat is mooi en zorgt voor meer biodiversiteit. Wij hebben partijen zoals boeren, loonwerkers, ForFarmers en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging bij elkaar gebracht. Deze zomer hopen ze in de Achterhoek al 100 hectare aan zonnebloemranden in te zaaien.'


Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

'Ik zal een paar voorbeelden noemen: we werken aan een idee om de teeltlaag van zandgronden te verdiepen voor meer organische stof, meer koolstofvastlegging en een beter watervasthoudend vermogen van de bodem.

'Daarnaast loopt er een project om snoeihout tot waarde te brengen door het te verwerken in bouwmateriaal. En we werken samen met een melkveehouder een plan uit om het gebruik van RTK-gps onder melkveehouders te stimuleren'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer